Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å få bedre selvtillit, mer selvsikker og ikke så sjenert?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har i det siste slitt mye med dårlig selvtillit. Jeg føler meg ubrukelig, feit, stygg osv. Uansett hva slags klær jeg har på ser jeg feit ut. Jeg veier 60kg og er 13 år, er dette normalt? Hva kan jeg gjøre for å få bedre selvtillit og bli mer selvsikker og ikke så sjenert?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no

Det du beskriver med dårlig selvtillit, selvfølelse og misnøye med kroppen er det nok mange som kjenner seg igjen i. Du er blitt ungdom og denne tiden kan være ganske krevende. Det er bra du ber om hjelp, det er en styrke i seg selv.

Du beskriver deg selv med harde ord. Ord du nok ikke hadde beskrevet dine nærmeste med. Det er viktig å være snill mot seg selv også. Du veier 60 kg, om dette er mye eller lite vil helsesøster på skolen din kunne svare på. Jeg tenker uansett at det vil være fint for deg å ta kontakt med helsesøster. Det er viktig å snakke med en voksen når en ikke har det godt. Helsesøster kan hjelpe deg til å få det bedre.

Når barn kommer i puberteten vil kroppen forandre seg. Det kan være svært vanskelig å takle at man får mer kvinnelige former. Det er helt naturlig å få mer fett på kroppen, men vanskelig å venne seg til. Følelsene vil også bli mer såre i puberteten, dette er det vanskelig å gjøre noe med. Det styres av hormoner. Når følelsene blir i ubalanse vil selvfølelsen kunne bli påvirket. Det er mange ungdommer som tenker dårlig om seg selv, føler seg annerledes, føler seg ensom, uten at dette nødvendigvis stemmer. I ungdomstiden lærer man seg selv å kjenne. Hva liker jeg, hvem liker jeg, hvem er jeg? etc. Dette er en krevende prosess. Etter puberteten vil dette som regel bli bedre.

Helsesøster er tilgjengelig for samtaler på alle skoler i Norge. Du kan også se litt mer på artiklene under. Det finnes en metode hvor du kan hjelpe deg selv. Dette er en metode som vil kunne hjelpe deg til å bli mer trygg, glad og fornøyd. Se artikkel. Hvis du synes metoden er vanskelig å forstå så kan du be helsesøster om hjelp slik at du lærer den.

Husk at det er det indre som teller. Lykken kommer innenfra.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Innlegg: "Jenter og dårlig selvtillit"

Jente speiler seg (colourbox.com)

Hei! Først om fremst vil jeg bare si at det IRRITERER meg med tanken at såå mange jenter i dag har så dårlig selvtillit! Det finnes INGEN fasit på hvordan en jente bør og bør ikke være, hvordan de skal se ut eller hvem de er inni seg, for det har noe med at man er spesiell! Jeg har så mye å si om dette.

Innelgget er sendt inn til ung.no av gutt 15 år

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp