Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 80% ung uføre, kan jeg jobbe 20%?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer litt på dette med uføretrygd og sånn. Jeg er 80 prosent ung ufør. Jeg kan altså jobbe 20 prosent. Jeg lurer på om det er en grense for hvor mye jeg kan tjene på de 8 timene i uka uten at jeg blir trukket i trygd? Jeg har blitt tilbudt en jobb som gir 325000 i året (for 100% stilling), 20 prosent av dette er altså 65000 i året, er dette greit eller vil jeg bli trukket i uføretrygden da? Siden totalbeløpet blir mer enn 262000 (som er hva jeg hadde fått hvis jeg var 100% ufør) Jeg lurer fordi jeg hørte noen sa at man aldri kan tjene mer enn 80 prosent av det man hadde før man ble ufør. Men jeg har jo aldri tjent mer enn 262000 uansett. Jeg har også hørt at man kan tjene 35000 i året utenom. Betyr det at jeg kan jobbe 20% og også tjene 35.000 utenom det jeg får i lønn for 20% jobb, hvis du forstår spørsmålet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.

Først vil jeg bare gratulere med jobb, så spennende :)

I forhold til uføretrygden din, så har du fått noe som heter en inntektsgrense. Den skal stå i vedtaksbrevet ditt, og på utbetalingslappen din fra juni. Beløpet som står her er det totale beløpet (tenkt arbeidsinntekt pluss fribeløp) du kan tjene ved siden av det du får utbetalt i uføretrygd, uten at det vil komme trekk på uføretrygden.

Det som heter fribeløp vil for dem som fikk innvilget uføretrygd i 2015 være 36 027, for personer som fikk uføre i 2014 eller tidligere er dette beløpet 60 000.

Selv om du er 80% uføre, betyr ikke det at du kan jobbe 20% uten at det kommer trekk. Det er ikke stillingsprosenten som styrer det men inntekten stillingen gir.

Hva din inntektsgrense er, kan jeg ikke svare på uten å sjekke i saken din, og det kan vi gjøre om du tar kontakt med oss på 55 55 33 33, tastevalg 3.

Håper dette hjalp litt. Jeg vil absolutt anbefale deg å ta kontakt med oss på telefon så kan vi sjekke saken din og gi deg svar ut i fra den.

 

Lykke til i jobb:)

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no
Les mer på: www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp