Hopp til hovedinnholdet

Mister jeg ung ufør-fordelen hvis jeg flytter til utlandet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, kan man få med seg ung ufør tillegget til utlandet (eøs) ? Jeg har lidelsen alvorlig depresjon, er 100% ung ufør, og påvirkes svært negativ av det skiftende været og mørketiden i Norge. Legen har anbefalt meg å flytte til et land med mer soldager og stabile lys/mørketider, men jeg har hørt at uføretrygden blir redusert tilsvarende ung ufør tillegget dersom man flytter til utlandet. Hvorfor det? Fins det ikke unntak, siden legen selv har anbefalt det? Lurer på en ting til: Jeg har lyst å prøve meg i 20% jobb. Hvor lenge kan jeg jobbe 20% før uføregraden min blir redusert? Lurer også på dette fribeløpet på 36000, er det 36000 brutto eller netto?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss!

Hvis du mottar uføretrygd og flytter til utlandet, er det NAV Internasjonalt som gjør en eksportvurdering for deg.  Flytter du til utlandet mister du ung ufør fordelen.  Denne får du igjen den dagen du flytter tilbake til Norge.

Har du mulighet til å jobbe ved siden av uføretrygden din, anbefaler vi det på det sterkeste.  Det er ingen begrensinger på hvor mye du kan jobbe eller hvor lenge.  I vedtaket ditt står det hvilken inntektsgrense du har.  Hvis du tjener over denne grensen, vil utbetalingen bli litt avkortet. 

De som har fått innvilget 100% uføretrygd med virkningsdato fra 2015, har en inntektsgrense på 0,4 G (36 027,- kroner brutto).  Det vil si at dette er et fribeløp som de kan tjene i kalenderåret, før det blir en avkortning på uføretrygden.  Uføregraden din vil ikke bli redusert, selv om du tjener over inntektsgrensen.

Har du flere spørsmål om uføretrygd, ring gjerne vårt kontaktsenter på telefon 55 55 33 33, tastevalg 3

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no
Les mer på: www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp