Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir deprimert til tider da jeg føler meg utenfor. Mine venner baksnakker meg og inviterer meg ikke. Nå har jeg kun en venninne som jeg stoler på. Hva kan jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en gutt på 15 år, jeg har en del venner på skolen. men føler meg uttafor, oversett og ignorert for det meste. Det samme skjer etter skolen, selv om mange fra klassen min er ute i nærområdet, så blir jeg aldri invitert ut. Jeg vet at flertallet i klassen snakker eller har snakket stygt om meg. jeg begynner og bli deprimert til tider, o har kommet så langt at jeg føler at det eneste lojale jeg har igjen er en vennine og en crosser. Hva kan jeg gjøre? er ganske lei av å være alene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 15 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Du forteller at du føler at dine venner ikke er riktig så ålreite lenger. De baksnakker deg og inkluderer deg ikke. Du har nå begynt å føle deg ensom og ønsker hjelp til å få det bedre.

Denne følelsen er det mange som kjenner seg igjen i, spesielt i ungdomstiden. Det kan være tilfeldigheter som gjør at enkelte er populære og senere snur dette til å bli utenfor. Puberteten påvirker oss med hormoner i ungdomstiden. Dette igjen gjør følelsene mer sårbare. Det er helt vanlig å føle seg nede i perioder. Når følelsene svinger påvirker dette igjen selvtilliten og selvfølelsen vår. Blir selvfølelsen lav er det fort å tenke at en er upopulær og utenfor. Dette kan igjen føre til at man velger å være hjemme og trekke seg unna miljøet.

Hvorfor du nå føler deg alene og blir baksnakket skriver du ikke noe om. Mulig det er den følsomme puberteten som påvirker deg. Det er noe du kan gjøre for å motvirke ensomhet. Når du omgås vennene dine på skolen er det viktig å være positiv, morsom og interessant. Det er alltid en fordel å gi andre personer oppmerksomhet, ros og komplimenter. De vil da føle seg sett og likt. En utadvendt person med humor vil også skape en god atmosfære. Har du noen interesser eller noe du er god på så snakk om dette. Du vil da fremstå som spennende og smart. Dette er sider som er gode å ha for å få og holde på venner. En fordel vil også være hvis du evner å ta initiativ til aktiviteter dere kan gjøre sammen. Isteden for å vente på å bli invitert så inviter selv.

Det er viktig å finne ut hva du interesserer deg i. Har du noen hobbyer eller fritidsaktiviteter? Det er også flott å engasjere seg i ulike organisasjoner for eksempel Natur og ungdom. Fordelen ved å være aktiv vil være at du blant dine venner har noe spennende å fortelle om. Du får også økt mulighet til å bli kjent med flere folk via den aktuelle aktiviteten du holder på med. Kjenner du folk flere steder er du mer robust sosialt.

Å snakke med helsesøster på skolen kan gi deg den støtten du videre trenger. Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Viktig med komplimenter?

Flau gutt (colourbox.com)

Det er flott å høre når noen synes positivt om oss, og det er bra for selvtilliten! Men har det noe å si hvem komplimentene kommer fra? Og når blir komplimenter til smisk?

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp