Hopp til hovedinnholdet

 Jeg sliter med å være sosial. Det føles som alle i klassen min behandler meg som en baby.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hallo. Jeg sliter med å være sosial.på grunn av at jeg har asberger syndrom. Jeg hadde nesten ingen venner i barnehagen.. I femte og fjerde hadde jeg problemer.. Jeg hadde ofte raserianfall og jeg ble mobbet av noen i klassen. Både lærere og foreldre tok det opp i klassen, men det fortsatte. Det ente med at jeg vokste ut av det. . Så fikk jeg endelig noen jeg kunne kalle for mine bestevenner. De var glad i meg og fikk meg til å føle i live. Men det var ett problem. Vi bor langt vekke ifra hverandr og vi ser hverandre få ganger i måneden. Her på ungdomsskolen har jeg ingen venner. Jeg forsøker å sitte med noen i kantina og snakke med noen. Men ingenting hjelper. Det føles som om at alle i klassen behandler meg som en baby. Det føles som om de undervurderer meg bare fordi jeg har autisme. Jeg er ensom hver dag og det er rett før jeg tar selvmord. Jeg orker ikke mer. Ingen ser på meg. Fra de voksne får jeg ingen hjelp. Jeg vill ha venner her hvor jeg bor. Jeg vil ut av mørket før jeg dør.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 14 år

Så fint du tar kontakt med oss på Ung.no og forteller oss hvordan du har det. jeg forstår veldig godt at du har det vanskelig slik livet er for deg nå. Jeg syns likevel det er fint at du har bestevenner - da er du heldig til tross for utfordringene om at dere ikke sees så ofte.

Du forteller at du har hatt det vanskelig helt fra barnehagen. Du har blitt mobbet. Det å bli utsatt fort mobbing gjør mye med oss så selv om du har vokst deg ut av det så kan det fortsatt være en del av deg.

Jeg syns det er fint å høre at du etter hvert fikk nye venner og at du føler at du er i live sammen med vennene dine.

Nå når du er på ungdomsskolen så har du ingen venner og du føler at de andre behandler deg som en baby. Kanskje dette minner deg om hvordan du hadde det tidligere på skolen før? Det å ikke føle seg sett og at du føler deg undervurdert er ikke noe godt å kjenne på!

Du skriver at du føler deg ensom og at du ikke orker mer. Ikke gi opp! Det er mange som opplever å ha det sånn som deg så du er ikke alene!

Det går an å få det bedre og det finnes andre måter å løse dette på enn selvmord!

Det å bytte skole er vanskelig for mange. Det å komme bort fra sine gode venner gjør at man kanskje går med en liten sorg inni seg på grunn av det. I tillegg så er det vanskelig å få seg nye venner og alt virker håpløst!

Er det helsesøster eller en rådgiver på skolen som du kunne snakket med om hvordan du opplever skolehverdagen din?

Det kan også være godt for deg å forsøke å holde godt tak på de vennene du har fra før. Kanskje dere kan ha kontakt via Skype eller på annen måte over nettet?

Det er så mange muligheter i dagens samfunn å opprettholde kontakt med sine betydningsfulle venner uten at man fysisk møtes så ofte.

Det kan alltid ta tid å etablere et nytt nettverk og jeg syns du gjør det helt riktig ved å forsøke å prate med noen i kantina. Det er en god måte å prøve å bli kjent på!

Kanskje du kan fortsette å prøve å bli kjent med noen av de går på skolen med og samtidig forsøke å ha hyppigere kontakt med dine gode venner? Det kan være støttende for deg og føles mindre ensomt å vite at du har de vennene du har.

Ellers vil jeg som sagt anbefale deg å snakke med helsesøster eller rådgiver på skolen din. Det kan være godt å få snakket om hva som er vanskelig for deg og hvordan du kan få det bedre på skolen med de utfordringene du har med asperger syndrom.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være nyttige.

 

Ønsker deg alt godt og håper du snart får nye venner der du bor.

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser