Hopp til hovedinnholdet

Jeg plages av å tenke på kjærestens tidligere sexpartnere

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, har holdt på med en dame over lengre tid nå, men sliter litt med hennes gamle sexpartnere. Dette plager meg ganske mye, prøver å legge det bort men sliter ennå med det. Er blitt veldig glad i hun å ser for meg en fremtid sammen. Men føler jeg må klare å legge dette bak meg først. Trenger noen råd. Hver gang vi snakker om det får jeg en klump i magen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Selv om det helt klart er frustrerende for deg når du ikke klarer å legge vekk tanken på din kjærestes tidligere sexpartnere, kan jeg fortelle deg at dette er helt normalt! Det å være sjalu, føle seg sårbar og ha tvil om man er god nok for kjæresten sin - det er en del av de følelsene som kommer - og kanskje kommer de ekstra sterkt når man er på vei inn i et forhold der man ennå ikke vet alt om hverandre og fortsatt er i en etableringsfase. En slik sjalusi og usikkerhet kan også vare lenge, selv om man i utgangspunktet er trygg på hverandre og vet at man vil være sammen. 

Men husk at det er deg kjæresten din er sammen med nå. Kanskje var de tidligere partnerne bare erfaringer som fikk kjæresten din til å innse hva  hun virkelig ønsket. Det ble jo åpenbart ikke noe mer ut av de forholdene og det viser at kjæresten din liker deg bedre.Ikke glem det:)

Du sier at du får klump i magen hver gang dere snakker om din kjærestes tidligere sexpartnere. Så det betyr at dette er et tema som kommer opp med jevne mellomrom. Men jeg lurer på om du har sagt noe til kjæresten din om de vanskelige følelsene du har i forbindelse med at dere snakker om det? Det er nemlig viktig at du sier noe om de følelsene du får, det som gir deg denne klumpen i magen. Klarer du å sette ord på hva det gjør med deg rent følelsesmessig, å snakke om hennes tidligere sexpartnere? Det syns jeg du skal forsøke. Det er kanskje flaut eller skummelt, for da må du tørre å vise deg sårbar. Du må tørre å ta et blikk innover og forsøke å analysere hva som skjer med deg når klumpen i magen kommer. Men det er akkurat det som er så viktig i et forhold. Det er det som kan knytte dere mer sammen, og som minner dere på at dere vil ha hverandre til tross for at dere har vanskelige følelser innimellom alt det fine. Man må tørre å være ærlig også om ting som er vanskelig, hvis et forhold skal vare. 

Jeg vil tro at ved å snakke sammen kan det «rense» luften mellom dere og gi deg større trygghet, isteden for at du går og grubler og bli trist alene når du tenker på dette. Det er likevel veldig viktig at måten du snakker om dette på er rettferdig ovenfor kjæresten din. Husk at dette er såre temaer, og selv om det er vondt for deg så er det kanskje også vanskelig for kjæresten din å snakke om. Hun skal ikke måtte føle seg dårlig på grunn av noe som har skjedd i en fortid hvor dere ikke var sammen. Det å ha hatt flere sexpartnere enn kjæresten sin er veldig normalt, og det er ikke noe man skal måtte skamme seg for. Derfor er det viktig at du tenker igjennom hvordan du vil si ifra. Pass på at du ikke anklager henne for at hun har hatt tidligere kjærester men at du heller sier noe om hvordan du føler det. Si at du kan kjenne deg sjalu av dette, at du kan føle deg usikker. Og med det mener jeg at du tar ansvar for at dette er dine følelser og ikke noe hun har gjort galt. 

Ut over det jeg har sagt her, vil jeg virkelig anbefale deg å lese en artikkel vi har skrevet her på ung som tar opp ditt dilemma. Den heter "sjalu på tidligere partnere?" og gir mange gode innspill og råd. En annen artikkel du kan få glede av å lese handler om sjalusi og mistenksomhet.

Når du leser disse vil du se at det dilemmaet du nå står i nesten er umulig å komme utenom. Man skal igjennom mange gode og mange krevende faser i et kjæresteforhold. Nå er du midt oppi noe av det som er vanskelig. Jeg håper du etterhvert ser dette som en god erfaring som har gjort at du har fått åpnet deg og renset luften og dermed kommet nærmere din kjæreste.

Håper dette ga deg svarene du trengte. Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Noe som plager deg i forholdet? Snakk om det!

Trist jente krangler med kjæresten (www.colourbox.com)

For at et forhold skal fungere, er det viktig å kunne snakke med hverandre - både om det som er fint og om det som er vanskelig.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp