Hopp til hovedinnholdet

Ung ufør?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har vært suicidal og 'mentalt lammet' fra å skape inntekt eller sosialisere i over 3 år nå og må gi familie litt pusterom ved å flytte ut. Jeg har vært hos DPS 5 sesjoner for rundt et år siden, men slutta siden jeg ikke hadde noen tro på behandlingen (før de rakk å diagnotisere). Etter første veiledningstime hos NAV nylig ble jeg informet at jeg kan søke sosialstønad eller AAP for å støttes til å bo for meg selv - og da må jeg enten være med på aktivitetsplan eller gå tilbake til behandling. Så jeg har avtalt ny henvisning til DPS, og med det kommer en del spørsmål, (ennå uklart om jeg søker AAP eller sosialstønad): 1. Vil jeg regnes som ung ufør, og i så fall hva avgjør hvorvidt jeg kan få etterbetalt støtte (+3 år)? Holder det at en lege/spesialist sier "denne personen har hatt lammende depresjon/angst etc. siden så og så dato"? 2. Hvis denne etterbetalingen ikke godkjennes, vil i det minste etterbetaling for perioden jeg har sendt meldekort regnes (ca. 2 mnd)? takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Det høres ikke greit ut med den situasjonen du har vært i de siste årene.  Bra du igjen har fått kontakt med DPS og håper du får en god oppfølging fra dem.

Svar på dine to spørsmål er som følgende:

  1. Vi her på ung.no kan ikke svare på om du vil bli innvilget ung ufør fordelen.  Dette må gjøres av en saksbehandler.  NAV tar utgangpunkt i legeerklæringer og annen medisinsk dokumentasjon når det vurderes for ung ufør.  Rettigheter som ung ufør kommer til utbetaling fra en fyller 20 år.
  2. Det med etterbetaling på innsendte meldekort må du ta med veileder på ditt lokale NAV-kontor.

Håper dette var oppklarende for deg og at situasjonen din kan bli bedre.  Ønsker deg lykke til videre og en fin dag :-)

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke råd til egen bolig? Du kan ha krav på bostøtte

Jente med flytteeske (colourbox.com)

Har du dårlig økonomi kan du få hjelp av Husbanken og kommunen din til å skaffe deg bolig. Les mer om du er en av de som kan få støtte.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål på ung.no?

Hvem svarer på ung.no?

ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom, og vårt mål er å være der for deg som trenger hjelp og råd. For å klare det, har vi knyttet til oss en mengde dyktige folk i vårt fagpanel.

Les mer

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp