Hopp til hovedinnholdet

Er det en måte jeg kan slutte å være så klein blant andre? Venne-app?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år som føler seg ensom. Jeg har mange gode venner, men kunn 4 av dem klarer jeg å være med uten at det blir kleint. På barneskolen så var jeg ikke noe klein, men når jeg begynte på ungdomsskolen så er det neste ingen jeg kan være med aleine uten at jeg blir klein. Det er snart sommer ferie og jeg tror jeg kommer til å sitte for det meste aleine flere dager. Jeg bare lurer på om det er en måte jeg kan slutte å være så klein blant andre og om det finnes en app der du kan bli kjent med andre folk på din egen alder.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så fint at du har fire gode venner som du kan være med uten at det blir kleint. Kanskje kan du være med de i sommer? Du kan bytte på dagene med de, eller dere kan alle være sammen og finne på ting. Vær aktiv og ta initiativ til å finne på ting. Dere kan være ute, gå turer, trene, lage mat sammen, se filmer og serier, lytte til musikk, spille spill etc. Det er lyse kvelder og kanskje blir det varmere kvelder der dere kan være ute. 
Kan det være at det bare er du som føler det kleint når du er med andre venner? Hvis det blir stille når man er med folk, er det alltid et felles ansvar å snakke, eller tåle stillheten. Det gjør ikke noe om det noen ganger er stille. Da får man tid til å tenke. 
Vi har forskjellig personlighet, noen er mer innadvendte eller sjenerte enn andre, men du kan øve deg på å snakke mer, ta mer initiativ. Det å stille spørsmål er en god metode. Da snakker den andre. Sikre deg at du følger med på hva den sier,  for da kan du komme med oppfølgingsspørsmål. Vær også forberedt på å si litt om dette temaet selv. Ufarlige temaer er hva den skal gjøre i ferien, om den har fått noen sommerjobb, hvilke filmer eller serier den ser på, trening, mat eller andre ting. Hvis du smiler og er blid, er det en fin ting, for da vil den andre også smile. 
Det er en øvelse å utsette seg for det man er litt redd for. Men med trening vil det gå bedre. Det kan være situasjoner der en ønsker å synke i bakken, men det å stå i de, stå sterk i seg selv, smile eller finne på noe å si, er også en trening. 
Man kan ha en tendens til å tenke negative tanker om seg selv eller det en sier eller gjør. Kanskje kan du arbeide med å finne ut om de tankene du har er sanne eller ikke. Negative automatiske tanker kan en bruke mye unødvendig tid og energi på. Sjekk ut tankene du har. Er det hold i de, er de sanne? 
Ofte bekymrer man seg for ting helt unødvendig. Man kan heller ikke bekymre seg for noe man ikke kan gjøre noe med. 
Vedlagt er også en artikkel om en venne-app som du kanskje kan ta i bruk. 
Vær med vennene dine. Tenk fine og positive tanker om deg selv. Jobb med selvfølelsen.
Du kan snakke med helsesøster på helsestasjon for ungdom. Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å forklare så mye. Du er viktigst for deg selv. Vær glad i deg selv!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Sveip deg til venner

To jenter sitter ved siden av hverandre, og den ene jenta har en data i fanget sitt. (www.colourbox.com)

Sliter du med å finne venner? Da er kanskje en venne-app noe for deg.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp