Hopp til hovedinnholdet

Har alle rett på sosialhjelp?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Alldri hørt at i Norge skal man alltid ha råd til å kjøpe brød og vann. Altså at ingen skal sulte i hel og skal ha er sted å bo me tak over hode. Går pr i dag på aap ifra nav. Har ikke mulighet til å flytte hjemm til familie da vi ikke snakker og di ikke vil ha noe me meg å gjøre. Nav selv mener eg burde skaffe jobb men eg sliter sqykisk me å følge dagens krav til oppmøte,gjenomføre og holde på jobben. Bruker foreksempel 1 hel dag på å vaske klær da eg blir utbrennt og direkte utslitt av å gjøre noe som helst. Spørsmålet er om alle har rett på sosial hjelp til tak over hode og mat og drikke til å kunne overleve? Selv om nav mener at du ikke jobber fordi du ikke gidder eller bare er for lat? Om eg ikke får hjelp videre av nav etter aap pengene utstår blir de da å va dre gatelangs uten noe sted å dra eller me noen kr og leve på. Situaajonen er faktisk så alvorlig at eg bekymrer meg noe. Har prøvd ulike jobber men klarer kun 1 uke så ender eg opp hoss legen pga eg blir utslitt.

Besvart 18.11.2018 11:47
 

Svar
Hei gutt 19 år!

Takk for at du sender spørsmålet til oss i ung.no. Vi vil gjerne hjelpe.

Først må jeg si at det er trist å høre at du har opplevd så mye vondt. Å være ung og få så mye ansvar for seg selv er vanskelig. Har du noen andre voksne rundt deg som du kan snakke med? NAV er en av instansene som kan hjelpe deg. Men har du kontakt med barnevern? Har du behov for noen å snakke med om det du har opplevd og psykiske problemer? 

Hvis du mottar økonomisk sosialhjelp, så kan NAV kan stille vilkår om at du skal redusere utgifter, øke inntekter og delta i aktiviteter. 

Dersom du er under 30 år, vil NAV stille krav om at du deltar i aktivitet når du mottar økonomisk sosialhjelp, med mindre tungtveiende grunner taler i mot.

Økonomisk sosialhjelp er altså en rettighet, og med det følger det også plikter.

Alle har rett til å søke om økonomisk sosialhjelp og få en individuell vurdering av saken sin.

Når det er sagt så skal du ikke bekymre deg for at du sulter ihjel, eller ikke har et sted å bo.

Det er viktig at du snakker med noen om det du strever med. Du skal ikke stå alene med dette. Her er det mange som kan være med å hjelpe deg. Vi ønsker deg alt godt videre!

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Helserettigheter

Skilt med "Dine helserettigheter" (colourbox.com)

Som ungdom har du en rekke rettigheter i forbindelse med helse- og omsorgstjenester. Her får du en oversikt over dine rettigheter når du må til lege eller sykehus.

Les mer

Individuell plan

Jente tenker (colourbox.com)

Har du behov for langvarige og koordinerte tjenester fra flere instanser, kan du ha rett til en individuell plan. Du kan selv be om dette, men både kommunen og helseforetaket har plikt til å ta initiativ til å lage en individuell plan. Hvis du vil skal du få mulighet til å delta aktivt i utarbeidelsen av planen.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern