Hopp til hovedinnholdet

Jeg har selvmordstanker, hvem kan jeg si det til?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har selvmordstanker, men hvordan skal jeg si ifra til noen. mamma og pappa blir litt kleint. så gjerne skriv hvem jeg skal si det til.

Besvart 06.12.2018 19:35
 

Svar
Kjære deg!

Takk for at du skriver til oss i ung.no. 

Dette høres ikke noe greit ut og jeg blir glad for å høre at du har planer om å dele disse tankene med noen. 

Selvmordstanker er et uttrykk for at man har det veldig vondt og at man ikke vet hvordan man skal håndtere dette. Når man har det slik kan det være vanskelig å se hvordan man skal kunne få det bedre. Selvmordstanker er imidlertid ikke det samme som et ønske om å dø fra livet, men et ønske om å få det bedre.

Selvmord er aldri en god løsning! Selv om alt virker svart og vondt nå så finnes det andre løsninger. Det viktigste er at du ber om hjelp. Uansett hvor vanskelig du har det er det mulig å få hjelp.

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din, Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De vil kunne hjelpe deg. 

Jeg forstår godt at det kan oppleves som vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette. Samtidig så er det viktig at de vet hvordan du har det, slik at de kan hjelpe deg og passe på deg så godt som mulig akkurat nå.

Noen opplever også at det kan være godt å snakke med en god venn, en lærer man har et godt forhold til eller foreldrene til en god venn. Vanskelige tanker og følelser har en tendens til å kun vokse seg større dersom man holder de for seg selv. 

Dersom du har behov for noe akutt kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111 eller Legevakten på telefon 116 117. 

Du kan også benytte deg av chattetjenestene: 
- www.korspaahalsen.no
- www.soschat.no. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv. 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp