Hopp til hovedinnholdet

Jeg orker ikke spille fotball mer, foreldre forstår ikke. Vil ta mitt liv!

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei.. trenger virkelig hjelp.. jeg spiller for et fotball lag som har 5 treninger i uken og kamper i helgene osv... jeg har sagt til min mor å far at dette blir for mye for meg. Å at jeg vil slutte.. men de lar meg aldri slutte. Sliter mye på skolen, har ADHD, får mye hjelp på skolen.. men får en tåre vær gang jeg våkner å tenker at jeg skal på skolen. Og har mange ganger vurdert å tatt mitt eget liv.. jeg spørr min lr om hun kan ordner psykolog timer, som de kan hjelpe meg å slutte på fotball.. men vær gang jeg tar opp at hun skal ordne de timene blir hun sint osv.. min far klikker veldig når jeg sier at jeg ikke vil gå på fotball lenger... å denne uken her.. har jeg vurdert å ta livet mitt.. men vil helst se an svar jeg får på denne her... takk for svar på forhånd... er jævli lei meg og klarer ingenting lenger..

Besvart 04.03.2019 21:37
 

Svar
Hei, gutt på 16 år!

Det er veldig fint at du ber om hjelp. Du må absolutt ikke finne på å ta ditt eget liv - dette kommer til å gå over. De følelsene du har nå vil ikke vare evig. 

Når man føler seg veldig stresset og presset kan dette føre til at alt føles veldig overveldende. Dette betyr ikke at det ikke kan bli bedre. 

For det første så kan ikke din mor og far tvinge deg til å gå på fotball. Det er du som bestemmer dette. Det høres ut som om det har "låst seg" litt i kommunikasjonen mellom dere hjemme. Kanskje er det slik at dine foreldre er bekymret for deg fordi de ser at du ikke har det så bra og at du strever på skolen. Kanskje er det slik at de er bekymret for hva som kommer til å skje om du slutter på fotball fordi de kanskje tenker at dette er lurt for deg sosialt og lurt for deg fordi det er bra å holde på med fysisk aktivitet. Når du forteller at du ikke vil så kan det hende at denne bekymringen kommer ut som sinne og frustrasjon. Det kan være lurt å forsøke å snakke om dette når dere ikke er sinte/aktiverte i følelsene slik at du kan fortelle på en ordentlig måte hvor sliten du er. Dine foreldre har som sagt ikke lov til å bestemme at du skal gå på fotball - så det er nok lurt å få snakket om dette uten at man kjefter og er sint samtidig. 

Du skriver at du har spurt din "lr" om hun kan ordne psykologtimer og da skjønner jeg ikke om dette betyr lærer eller om du har skrevet feil og mener f.eks mor. Men uansett så trenger du ingen andre for å få snakket med noen om psykologtimer. Du kan selv gå til Helsestasjon for ungdom (dette er gratis) eller fastlegen din for hjelp. Begge deler kan du få henvisning videre til psykolog. Det kan hende du allerede har vært hos psykolog siden du har fått ADHD-diagnose. Da kan du be om muligheten for å komme til samme psykolog på nytt dersom du ønsker det, men det er ikke alltid de kan innfri dette ønsket. Men det er mulig å be om det. Du kan også snakke med helsesykepleier (tidligere "helsesøster") på skolen for å få råd. Det høres ut som du har god oppfølging på skolen (siden du forteller at du får mye hjelp der) så det kan også være et første steg å snakke med en lærer om hva du skal gjøre videre. 

Det viktigste er at du ikke sitter med dette alene og at du ikke følger tanker om å ta ditt liv. Du må ikke rømme fra livet på denne måten. Livet kommer til å bli lettere og følelsene du kjenner på nå kommer ikke til å vare evig. Det er viktig at du stoler på meg når jeg forteller deg dette. Det høres ut som du er helt utkjørt og sliten nå og dette trenger du å hente deg inn igjen fra. Dersom du kommer over i et litt bedre spor psykisk vil du ikke kjenne på det samme som du kjenner på nå. Jeg tror tankene dine når blir påvirket av stresset du står oppi. 

Trenger du å snakke med noen voksne om hvordan du har det kan du ringe/chatte med Kors på halsen

Du må ikke gi opp! Dette kommer til å gå bra og du gjør helt rett i å søke noen å snakke med om det du opplever. Jeg heier på deg og sender en god klem din vei. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Ikke alltid lett å være til

Jente tenker (colourbox.com)

Livet kan by på gode og mindre gode opplevelser. Psykiske opp- og nedturer er en del av livet. Noen ganger må man ha litt hjelp for å takle det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp