Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli bedre kjent med de i klassen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg begynte på vgs dette året, og ting har ikke gått så bra sosialt siden det. Jeg bodde i en liten bygd, så jeg måtte flytte til en større by for å begynne på vgs. Jeg havnet i en klasse med folk jeg aldri hadde sett før, og selv om alle er veldig greie, så blir jeg ikke kjent! Jeg er så utrolig sjenert, og greier liksom ikke helt være meg selv når jeg er med andre. Jeg prøver virkelig, og jeg er ikke sånn når jeg er med mine gamle venner. Det gjør skoledagene skikkelig tunge når jeg bare sitter alene. Jeg har jo snakket med de i klassen, men jeg kjenner de liksom ikke så godt. Selv om jeg kanskje snakker litt mer enn jeg gjorde i begynnelsen, så føler jeg liksom at jeg har blitt stemplet som den sjenerte, og at ingen egentlig vil ha noe med meg å gjøre. Det er så frustrerende, og jeg er redd jeg kommer til å dø ensom.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

 

Det er en helt naturlig reaksjon du har. Det som gjelder nå er å prøve å bli bedre kjent med de du føler deg mest komfortabel med og de du trives best med. Det er bra at du synes de i klassen din er trivelige - det er i alle fall et godt utgangspunkt for vennskap. Ikke tenk at de synes du er plagsom om du går bort til dem og prater med dem. Det er en ting du er nødt til å gjøre for å bli bedre kjent med folk. Man er nødt til å presse seg litt på, men det er sjelden at de andre føler det slik at du presser deg på. Folk generelt synes det er positivt når andre tar initiativ til å bli kjent. 

 

Vis dem at du ønsker å bli venner med dem. Sett deg sammen med dem når de sitter i grupper på skolen og prøv å komme med noen innspill. Hvis de snakker om noe du interesserer deg for eller vet noe om så ikke vær redd for å uttrykke deg! Det som ofte hindrer folk i å snakke med andre og åpne seg er at de er redd for å ikke bli likt eller å dumme seg ut. Den frykten må du skyve unna. Si det du har lyst til og prøv å bli kvitt den sperra. Hvis de i klassen allerede har stemplet deg som sjenert kommer de nok til å bli veldig positivt overrasket om du plutselig kommer ut av skallet ditt - snakker i grupper og tar initiativ. Hvis det er noen spesielle du ønsker å bli bedre kjent med i klassen så prøv å ta kontakt med dem på tomannshånd. Hvis de står eller sitter alene på skolen så gå bort og prat med dem. Prøv å finne ut mer om dem, hvem de er og hva de liker. Jeg har lagt ved en artikkel med tips om hva man kan snakke om. 

 

Ellers synes jeg godt at du kan prøve å invitere de i klassen med på noe. Ta initiativ. Inviter dem enten hjem til deg eller spør om du kan komme på besøk. Inviter flere med deg på kino eller bowling. Man blir mye bedre kjent om man er sammen på fritiden når ikke skolen henger over deg!


Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp