Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg får en god følelse når jeg kjøper noe i nettspillene jeg holder på med. Jeg er impulsiv og klarer ikke å slutte med det. Tips?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg trenger hjelp med min impulsive følelse for å kjøpe noe i et spill, føler at jeg får en veldig bra følelse når jeg har kjøpt noe jeg liker. Men klarer ikke stoppe å gjøre det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 18 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det er en glede å kjøpe det man har lyst på, men av og til blir denne gleden kortvarig. Dette skjer i alle fall hvis du ikke egentlig har råd til det du kjøper. Du bruker pengene dine på opplevelser på nett. De som lager disse spillene tjener mye penger på unge gutter som deg. Du og andre spilleglade gutter får dårligere og dårligere råd, samtidig som de som har rettighetene til spillene blir rikere og rikere. Slik blir det ubalanse og stor forskjell på fattig og rik.

Jeg tenker du føler at din kjøpelyst ikke er heldig for deg av en eller annen grunn. Det er derfor du nå ønsker hjelp. Jeg skal forsøke å gi deg noen råd for å bryte denne dårlige vanen du har vendt deg til.

Det første du må gjøre er å notere ned alle tenkelige grunner for hvorfor du ikke har lyst til å handle mer på nettspill. Du skal også forsøke å regne ut hvor mye penger du bruker hver uke på å handle. På denne måten finner du ut hvor mye penger du da kan spare å bruke på andre ting. Lag gjerne en liste over hva annet du kan tenke deg å bruke penger på. Hva med kino eller ferie. Skriv en liste også over hva du kjøper på nettspillene. Finn ut hva du egentlig ikke hadde behøvd å kjøpe, hva du kanskje angrer på. Les gjerne mye om å bruke for mye penger, se også luksusfellen på TV.

Disse listene skal du bruke som motivasjon for å bryte vanen din.

Videre når du spiller er det viktig å forsøke å bryte så mange vaner som mulig. Bytt PC, bytt stol, legg bankkortet et annet sted, bruk venstre hånd og ikke høyre når du handler. Du kan også legge inn en pause på 10 minutter når du handler. Lag steder i spillene der du ikke skal handle. Hvor flere vaner du klarer å bryte hvor mer bevisst blir du på å forsøke å slutte med din uvane.

Det er flere ting du kan gjøre isteden for når du får intenst lyst til å handle på nett. Reis deg opp, gå en runde rundt huset. Pust rolig og dypt inn gjennom nesa og ut gjennom munnen 10 ganger. Når lysten kommer tenk gjennom hvorfor du ikke burde handle (les det du har skrevet). Sett på musikk eller ta noen dansetrinn. Gå på kjøkkenet og lag deg et stort glass med vann og sitron. Lukk øynene og tenk på alt som er positivt med å ikke handle, at du får mer orden på din økonomi eller at du kan spare til en ferie. Det er også lurt å være fysisk aktiv når lysten til å handle kommer over deg. Det er derfor du må reise deg opp og bevege deg.

Det er viktig at du finner andre ting som gir deg glede i hverdagen. Hent opp en gammel interesse du hadde tidligere eller forsøk noe nytt. Dette kan være sykling, lesing, fisking, lage musikk etc.

Hvis du føler du ikke klarer å løse din utfordring kan du oppsøke fastlegen din slik at du kan bli henvist for å få riktig hjelp.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjekk om du er avhengig av pengespill

Spiller på nettcasino (colourbox.com)

Klarer du ikke å kontrollere lysten til å spille - selv når du ikke har penger? Da kan du være spilleavhengig. Les mer om symptomene og årsakene til spillproblemer her.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spill
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spill