Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å få penger tilbake hvis foreldrene mine ødelegger tingene mine?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Lurer på om jeg har rett til å få penger tilbake hvis foreldrene mine knuser pc, xbox, etc. med vilje?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Ut ifra det du spør om forstår jeg at foreldrene dine har ødelagt ting som er verdifulle for deg. Det må være utrolig leit for deg, og det er absolutt ikke OK at foreldrene dine gjør dette, hvis de gjorde det med vilje (at ting blir ødelagt uten at det var meningen, eller i en ulykke, er selvsagt noe annet og sånt som skjer). 

Det finnes ingen lov som spesifikt sier noe om hvorvidt man har rett til å få penger tilbake dersom foreldre ødelegger ting. Men det finnes en lov som sier at man kan bruke pengene sine på det man vil - dersom man har tjent dem selv eller fått dem i gave. Dette har man lov til fra og med fylte 15 år. Du kan lese mer om denne loven (vergemålsloven) i artikkelen vi har laget her. Med andre ord har du lov til å kjøpe deg og eie f.eks en PC selv om foreldrene dine ikke er enige i at du bør kjøpe en. Men hvordan og hvor mye du skal være på PC/X-boks eller lignende, er det lurt at dere finner ut sammen. Det er foreldrene dine som bestemmer og som vil ha det siste ordet i saken, helt frem til du er 18 år når det gjelder husregler og oppdragelse. Og hvis det er slik at foreldrene dine mener at det er ting du bruker penger på som kan være skadelig for deg, har de lov til å sette foten ned for et kjøp selv om du er over 15 år. Kan det være sånn tror du, at de tenker at PC/X-box er skadelig for deg? Dette må dere i så fall sette dere ned og snakke om slik at du får en god forklaring på hvorfor de mener dette. De bør og skal ta seg tid til å vurdere din mening i saken og de bør ta hensyn til det du ønsker, selv om de er uenige.

Uansett - det er ikke OK at de ødelegger tingene dine med vilje. Det finnes nemlig også en lov som sier at foreldre ikke kan utøve vold mot barna sine. Og vold kan også være materialistisk, altså at man ødelegger tingene til en annen for å kontrollere, skremme eller true. I vår artikkel om hva som er vold står det følgende om materiell vold:

"Med materiell vold menes vold som går ut over gjenstander, for eksempel å knuse ting, rive i stykker ting, kaste gjenstander (på noen), ødelegge ting, slå i vegger og dører. Dette er vold fordi det er skremmende å se et annet menneske ødelegge ting i sinne, og fordi det kan hende at man ødelegger noe som har betydning for andre, og slik såre/krenke/skremme den andre."

Kjenner du deg igjen i at det var noe slikt som skjedde da foreldrene dine ødela tingene dine? I så fall syns jeg at du skal fortelle det til noen andre voksne, som kan hjelpe deg å snakke med dem om det som skjedde. Det kan for eksempel være helsesøster på skolen din, læreren din eller foreldrene til en venn som du stoler på. Sjekk artiklene under for flere tips og råd.

Jeg håper dette ga svarene du trengte. Lykke til! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Krangler dere om spilling hjemme?

Gutt spiller (colourbox.com)

Dataspill er gøy, men kan også være en kilde til bekymring og krangling i mange familier. Her er rådene for hvordan du og familien kan bli enige om spillregler som skaper husfred.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spill
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spill