Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å spille 15 timer om dagen?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Er det normalt å spille mer enn 15 timer om dagen? Foreldrene mine syns ikke det, men jeg har mange andre venner som spiller like mye som meg. Jeg selv syns ikke at det er et problem. Det eneste med det som jeg ser som et problem er at jeg nå veier 81kg. I juni veide jeg 30kg, å var undervektig. Nå har jeg diabetes type 2, og lever på Red Bull og Pringles. HJELP!

Besvart 30.09.2018 20:53
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg må si meg enig med foreldrene i at det ikke er normalt å såille mer enn 15 timer om dagen. Gjennomsnittlig bruk av data blant norske jenter og gutter ligger på rundt 2 timer om dagen.

Det er et problem når hele din hverdag går til å spille. Det betyr at du bruker mer tid på spill enn andre ting, og du har allerede fått merke noen konsekvenser av dette. Du er lite aktiv, og har lagt på deg. Du har utviklet diabetes type 2, og du har et dårlig kosthold.
I tillegg tenker jeg at du bruker lite tid på å skolearbeid, noe som på sikt kan bli et problem for deg.

Jeg tenker at du trenger hjelp til å finne en god balanse mellom hvor mye tid du bruker på spilling, og på andre ting i hverdagen din.
Foreldrene dine bekymrer deg med god grunn, og ser at dette ikke er bra for deg. Du kan ikke leve på Red Bull og Pringles, og tro at det komme til å gå bra med helsen din. Her er du nødt til å gjøre noe grep for snu den negative helseutviklingen din.
Det innebærer å bli mer bevisst på kosthold og på å være mer aktiv på andre måter i fritiden. Kanskje trene litt. 
Dersom du har som mål å drive aktivt med for eksempel med E-sport, så er en god fysisk helse veldig viktig. Det kan kanskje være en motivasjon for deg for å gjøre noe med din egen helse.

Jeg vil anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen din om dette med spilling, og høre litt hva helsesøster tenker om dette. Der kan du også få hjelp til å se på kostholdet ditt og få tips om hvordan du kan spise litt sunnere.
Det er også viktig at du prøver å snakke med foreldrene dine, og lytter til det de sier. De bekymrer seg for deg, og ønsker ditt beste.
Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige for deg å lese.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hva er diabetes?

Diabetes og blodsukkermåling (foro: ung.no

Stadig flere unge får diabetes. Årsaken kan være arv, dårlig kosthold med for mye fett og sukker og mangel på mosjon. Men noen rammes også helt tilfeldig. Diabetes deles inn i to ganske forskjellige typer - diabetes 1 og 2.

Les mer

- Jeg spiller for mye

Dataspill (foto: ung.no)

Jeg er en gutt som lurer på om jeg er avhengig av dataen. Med engang jeg står opp, går jeg til pcen og sitter på nettet og spiller spill. Jeg pleier å legge meg 23.00. Sitter bak pcen ca. 6-10 timer om døgnet.. Er dette for mye, og er det farlig?

Les mer

Krangler dere om spilling hjemme?

Gutt spiller (colourbox.com)

Dataspill er gøy, men kan også være en kilde til bekymring og krangling i mange familier. Her er rådene for hvordan du og familien kan bli enige om spillregler som skaper husfred.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer

Sjekk om du er avhengig av pengespill

Spiller på nettcasino (colourbox.com)

Klarer du ikke å kontrollere lysten til å spille - selv når du ikke har penger? Da kan du være spilleavhengig. Les mer om symptomene og årsakene til spillproblemer her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spill
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spill