Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at jeg spiller for mye. Hva skal jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Eg er ei jente (ja kanskje litt uvanleg) som spiller alt for mye! Tar til og med tlf med meg inn på badet på morgonane når eg steller meg, og når eg bæsjer. (ikke når jeg tisser for da får jeg ikke nok tid uansett). Har også begynt å ta med meg tlf når eg dusjer sånn at eg spiller/ser youtube etter at eg er ferdig med å dusje medan eg tørker meg. Har vært hekta på videospill siden eg var liten ettersom eg aldri har hatt noen ordentlige venner. Har opplevd nokon få ganger når eg har vært for lenge utan å spele at eg har fått hjertebank og blitt litt skjelven. Er jeg spilleavhengig? Vil ikke innrømme det til noen fordi eg er redd eg skal miste muligheten til å gå på folkehøgskole til sommeren (min store drøm, har fått plass) fordi jeg må på behandling eller noe, og så ELSKER eg videospill (og yt), vil gjerne få mer kontroll på spillingen men vil ikke slutte heller. På en måte så liker jeg å leve sånn, det er en egen verden og "flukt" fra virkeligheten hvor eg kan være meg selv osv.

Besvart 14.03.2019 13:38
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt

Med stor sannsynlighet så er du ikke avhengig. Det er bare en veldig liten del av alle de som spiller som kan kalles avhengige. For de som er avhengige har spillingen store personlige - og sosiale konsekvenser.  

Man skal skal heller ikke tenke på at spill er noe negativt i utgangspunktet. Det kan være en online-møteplass der man treffer venner hvis man ikke har så lett for å få seg venner andre steder. Det kan også være en god flukt fra virkeligheten - et lite pusterom når hverdagen ikke er like lett. Det er jo gøy å spille! 

Men noen ganger kommer ting litt ut av kontroll og man kan få en følelse at det tar for stor plass i livet. Når man føler at man spiller for mye så er dette et tegn på at man burde kutte ned. Og det er jo akkurat det du er i ferd med å gjøre.

Det er ikke alltid like lett å kutte ned alene. Jeg tenker at du burde snakke med foreldrene dine eller noen andre du kan stole på og prate med. Fortelle dem hvordan du har det og så kan dere sammen legge en plan for hvordan du skal kutte ned.

Jeg tror ikke det er noe lurt at du kutter helt ut med en gang - det blir ofte vanskelig å gjennomføre. Sett opp et sett med regler og en plan som du tenker er gjennomførbar. Test dette en periode før du eventuelt endrer. Finn andre aktiviteter som kan erstatte spillingen. Gi deg selv belønning hvis du når målene dine.  

Her er en avtale-mal du kanskje kan bruke 

snakkomspill.no/wp-content/uploads/2017/11/Husfredavtalen_2015_husfred.no_.pdf 

Hvis du har lyst til å snakke med noen på telefon om akkurat dette så anbefaler jeg deg å ringe hjelpelinjen på 800 800 40 som er åpent mellom 0900-1800 på hverdager. De er eksperter på feltet. 

Lykke til!

Hilsen Medietilsynet, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du om spillavhengighet?

Hva kan du om spillavhengighet

Gå til quiz

Spiller du for mye?

Skjermdump Fortnite

Lurer du på om du er spillavhengig? Her er rådene for deg som spiller for mye.

Les mer

- Jeg spiller for mye

Dataspill (foto: ung.no)

Jeg er en gutt som lurer på om jeg er avhengig av dataen. Med engang jeg står opp, går jeg til pcen og sitter på nettet og spiller spill. Jeg pleier å legge meg 23.00. Sitter bak pcen ca. 6-10 timer om døgnet.. Er dette for mye, og er det farlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spill
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spill