Hopp til hovedinnholdet

Regler om borteboerstipend

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16år. Jeg skal begynne på videregående etter sommerferien... Vi har funnet ut av at jeg får bortebostipend hvis jeg flytter på skolen, men jeg vil bo i egen leilighet 1,5km fra skolen. Får man bortebostipend om man flytter i leilighet ved skolen, og ikke bor hjemme? eller bare om det er over 40km langt unna? og MÅ man bo på internatet for og få bortebostipend? :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Her følger reglene om borteboerstipend fra Statens lånekasse for utdanning. Inntakskontoret for videregående opplæring i ditt fylke bør du jo også kontakte i forhold til tildeling av skoleplass utenfor  lokalmiljøet ditt.


Du kan ha rett til bostipend på 4 000 kroner i måneden dersom du må bo borte fra foreldrene dine når du er i videregående utdanning.       

Du har bare rett til bostipend når du bor for deg selv. Du må krysse av i søknaden på at du ikke bor i samme hus som foreldrene dine, og skolen må bekrefte disse opplysningene. Bostipendet er ikke behovsprøvd etter foreldreøkonomi og kommer i tillegg til eventuelle andre lån og stipend du kan ha rett på.
Må du bo borte bare noen dager i uken og du ellers fyller vilkårene for bostipend, kan du få fullt bostipend hvis du dokumenterer at du må leie hybel og betaler husleie for hele uken/måneden.

I tillegg til at du ikke bor sammen med foreldrene dine, må du oppfylle minst ett av kravene under:

  1. Mer enn fire mil mellom foreldrehjem og skole Hvis avstanden mellom foreldrehjemmet og skolen er fire mil eller mer hver vei, vil du ha rett til bostipend.
  2. Reisetiden er tre timer tur-retur eller mer mellom hjem og skole Hvis avstanden er mindre enn fire mil mellom foreldrehjemmet og skolen, men reisetiden mellom foreldrehjemmet og skolen er minst tre timer tur-retur hver dag, har du rett til bostipend. Lærestedet må bekrefte at du oppfyller kravet til bostipend på grunn av reisetid.
  3. Særlige forhold av personlig eller sosial karakter som gjør at du ikke kan bo hjemme.

 

Lykke til med ny skoleplass til høsten!

 

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte