Hopp til hovedinnholdet

Er gravid og 17 år.  Hva har jeg krav på av støtte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 7 snart 8 og har et problem. Jeg og barnefaren er ikke veldig godt økonomisk stilt. Jeg går ikke på skole og har foreløpig ikke jobb. Han går på skole 2-3 dager i uken og har ikke krav på stipend og har heller ikke jobb. Er det noe som helst vi kan ha krav på? Jeg tenkte jo å begynne på skolen igjen etter sommeren, men da er jeg jo nesten høygravid og kommer til å føde allerede i november, så da blir jeg jo borte fra skolen lenge. Og det er jo IKKE bra. Så hva kan vi gjøre?? Og ja, vi skal beholde barnet. Barnefaren er også innblandet i barnevernet såvidt. Kan det ha noe å si for barnet vårt? Kan de ta barnet eller noe? Er redd for at siden han er innblandet i barnevernet så kan de komme å ta barnet vårt eller noe... - Fortvilet jente 17.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det å skulle være foreldre, krever jo mye. For det første handler det om at man må stille opp 100% for det lille barnet og tilfredsstille barnets behov før egne behov. Det er bra at dere er to om dette og at dere står sammen om det og støtter hverandre i denne store og viktige oppgaven. Andre kan nok også støtte dere, så det å prate med andre i familien og få til gode ordninger, er lurt. Om barnevernet har vært involvert i kjæresten din, vil de nok være oppmerksomme på at han nå blir pappa. Hva de tenker om det, kan han evt. selv spørre dem om. Barnevernets oppgave er jo å bidra om ikke omsorgssituasjonen for et barn er bra nok. De kan for eksempel gi veiledning når det er utfordrende å stå i foreldrerollen. Det går an å tenke på dem som noen som kan hjelpe om dere trenger råd og støtte for deres liv og for livet til et nytt lite menneske. Om dere sørger for at barnet deres har det bra, vil de ikke bli bekymret og da er det jo ingen fare.   

Hvis du ikke har vært i jobb før fødsel, så kan du ha rett til engangsstønad fra NAV. Dette er en engangsutbetaling på 38 750 kr. Du kan søke når du er minst 27 uker på vei. Når barnet er født, så vil du få barnetrygd på 970 kr måneden, du vil få brev i posten om dette ca 1-2 måneder etter fødsel.

Så lenge du er under 18 år, så er det dine foreldre som skal forsørge deg med det du trenger av mat, klær, husleie og så videre. Når du fyller 18 år og er myndig, så kan du søke om økonomisk sosialhjelp fra NAV. Dette er en midlertidig stønad som skal dekke det mest nødvendige, som husleie, mat, klær, strøm og så videre. Din kjæreste kan også sende inn søknad om økonomisk sosialhjelp når han er 18 år. Vi kan ikke si her på ung.no om dere har rett til stønaden eller ikke, det må vurderes av en saksbehandler.

Du kan gjerne starte på skolen fra høsten, selv om du er gravid. Du kan prate med skolen om hvordan du gjør i forhold til permisjon. Se mer om det i artikkel under. Det hele er jo også avhengig av hva kjæresten din gjør til høsten. Du skriver ikke hva du gjør når du nå ikke går på skole. Det å jobbe nå og frem til du skal føde, kan jo være et alternativ til å starte på skolen til høsten. Jobber du ikke allerede, vil det være lurt å forsøke å få en jobb nå.

Det er mange som kan være gode støttespillere nå når du er gravid og i starten med et lite barn: Familie, jordmor, fastlege, helsestasjon m.flere.  Bestill time hos lege og jordmor nå hvis du ikke allerede har gjort det og prat med dem om alt du lurer på. De har erfaring med å hjelpe i den situasjonen dere er i. 

Vennlig hilsen helsesøster og NAV
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Økonomiske rettigheter for deg som er gravid

Du som har, eller skal ha barn har ulike typer stønads- og trygdemuligheter.

Les mer

Mat og drikke for gravide

Gravid jente foran sunn mat (colourbox.com)

For at barnet i magen din skal vokse og utvikle seg, trenger du mer mat enn ellers. Du trenger for eksempel mer vitaminer og mineraler. Dette får du i deg når du spiser sunt og variert.

Les mer

Gravid - hva med skolen?

Gravid jente (www.colourbox.com)

Er du gravid og går på skole? Det er mye som må ordnes. Skal du søke permisjon? Legger skolen til rette? Her får du oversikt over hva som må ordnes og hvordan du kan gå fram.

Les mer

Svangerskapskontroll for deg som er gravid

Lege sjekker gravid jente (colourbox.com)

Hvis du er gravid, har du rett til gratis svangerskapskontroll hos lege og jordmor. Du kan ta kontakt med fastlege eller jordmor på helsestasjonen når som helst i svangerskapet, men det vanlige er å ha første time en gang mellom 8. og 12. svangerskapsuke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte