Hopp til hovedinnholdet

Vil jeg måtte betale tilbake stipendet dersom jeg dropper ut av skolen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vurderer å droppe ut av skolen fordi jeg har ikke noe motivasjon og klarer ikke fullføre dette skoleåret. Jeg har ikke hatt eksamen enda. Hva skjer hvis jeg dropper ut nå med stipendet? Blir det omgjort til lån? Jeg bor med mamma og lillebror, inntekten i året er ca. 200 000 før skatt. Nesten alle pengene etter skatt går til regninger. Jeg lever av det stipendet jeg får. Hvis jeg dropper ut nå før eksamen, blir det omgjort til lån? jeg for stipend 21 000 i året. Jeg for utslett på kroppen av stress og er deppa pga at jeg ikke klarer å fullføre året med fagene bestått, men er redd jeg må betale tilbake alt hvis jeg dropper ut..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom du avbryter studiene, så er det viktig å melde i fra til Lånekassen at du har sluttet. Dersom du selv sier i fra så raskt som mulig, så blir utbetalingene stoppet, men du vil slippe å betale stipendet tilbake. Dersom man slutter uten å melde i fra, slik at man mottar penger uten å gå på skole, så kan Lånekassen kreve at du betaler tilbake.

Vi vil ellers råde deg til å prate med rådgiver på skolen din om at du nå føler så stort stress og lav motivasjon.  Kanskje kan skolen hjelpe deg å finne en løsning så du kommer igjennom året, eller hjelpe deg å legge en plan for hvordan du kan komme igang igjen til høsten.  Du kan også ta en prat med helsesøster på skolen eller på Helsestasjon for ungdom og studenter og veiledning i forhold til det du strever med.  Se også råd i artikler under.

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stress

Føler du at du får for liten tid til å gjøre alt du skal? Jobb, lekser, trening? Sørg for å utnytte den tiden du har. Hvis du er vant med å sette deg foran tv'en når du kommer hjem fra skole eller jobb, vil en tidsfrist eller trange planer fort gjøre deg stresset.

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte