Hopp til hovedinnholdet

Hva slags støtte har jeg rett til som alenemor?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fant ut for en god stund siden at jeg er gravid, og vil beholde. Jeg sluttet på skolen etter ungdomsskolen og har ikke jobb, har heller ikke hatt jobb før. Jeg lurer på hvilke støtter jeg kan få, som på en måte alene mor. Jeg bor hjemme. Hvilke muligheter har jeg egentlig for å klare å kunne forsørge meg og mitt barn? Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

I forbindelse med fødsel, så kan du ha rett til engangsstønad fra NAV. Det er en engangsutbetaling på 44 190 kr. Du kan søke fra du er i 27. svangerskapsuke.

Som alenemor kan du ha rett til flere stønader fra NAV:

  • Du kan få overgangsstønad hvis du ikke har mulighet til å forsørge deg selv på grunn av omsorg for barnet. Overgangsstønad kan gis i opptil to måneder før fødsel, og utgjør per dags dato 16 569 kr før skatt.
  • Du kan få stønad til barnetilsyn for å dekke utgifter til barnehage/dagmamma i forbindelse med arbeid, utdanning eller når du er jobbsøkende.
  • Utvidet barnetrygd er barnetrygd for ett barn mer enn du faktisk bor sammen med. Du kan ha rett til utvidet barnetrygd hvis du bor alene med barn. Det vil si 1940 kr per måned.
  • Du kan få utdanningsstønad dersom du trenger utdanning for å bli i stand til å forsørge deg selv ved eget arbeid.

Far til barnet må regne med å måtte betale barnebidrag til deg. Dere kan enten selv avtale hvor mye han kan betale til deg per måned, eller du kan sende inn søknad om barnebidrag til NAV. Da vil vi regne ut hvor mye han eventuelt kan betale til deg. Du kan også søke om bidragsforskudd fra NAV.  

Du finner mer informasjon om stønader til enslig mor/far her.

Vi vet at dette er mye informasjon å få på en gang. Vi anbefaler deg å lese om hver enkelt stønad på lenkene over, og så kan du ta kontakt med oss hvis du har flere spørsmål :-) Vi kan nåes på tlf: 55 55 33 33, her på ung.no eller du kan bruke tjenesten vår "Skriv til oss".

Vi ønsker deg en riktig fin tid fremover!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte