Hopp til hovedinnholdet

Ligger an til å stryke i to fag.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går 3 året på vgs påbygg, å jeg ligger dårlig ann her, ligger ann til å stryke i vertfall 2 fag. hvor mange fag må man stryke i for at skoleåret ikke skal bli bestått? Å hva vil det egentlig innebær at jeg ikke består dette skoleåret? Å må jeg betale tilbake stipende mitt hvis jeg ikke består skole året eller?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er slik at alle fag må være bestått for at vg3 påbygging skal bli godkjent. Hvis du stryker i ett eller flere fag har du ikke fullført videregående opplæring og vil ikke få vitnemål med generell studiekompetanse til sommeren. Du vil ikke kunne få et førstegangsvitnemål. Hvis du har søkt høyere utdanning vil søknaden din bli avvist.

Du må ta opp strykfag og bestå dem før du kan få et ordinært vitnemål, første anledning blir til høsten. Du har brukt opp ungdomsretten din og har ikke rett på mer opplæring, så du må enten ta dem som privatist eller kjøpe opplæring gjennom private tilbud.  

Hvis du har bestått alle fag på vg1 og vg2 er du fremdeles kvalifisert for å søke læreplass.

Etter reglene for videregående opplæring, så er det slik at dersom du følger undervisningen, men stryker på eksamen, så får du beholde stipendet ditt.

Dersom du dropper ut av fag, eller får høyt fravær, så kan Lånekassen kreve at du betaler tilbake stipendet ditt.

Det er lagt ved mange artikler, men du finner relevant informasjon i alle. Lykke til med avslutningen av skoleåret!

Vennlig hilsen

 

Lånekassen  og Veiledningssenteret Follo i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Hva skjer med studielånet hvis du slutter på studiet?

Stipend fra Lånekassa (colourbox/Lånekassen)

Hvis du slutter på skolen, mister du rett til penger fra Lånekassen. Du har plikt til å si ifra til Lånekassen om du slutter.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte