Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fungerer studielån?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Eg ble ferdig med VGs iår og valgte å ta opp fag ved en privatskole. Men jeg måtte ta lån og stipend siden det e så dyrt! Jeg lurte på hvor lenge jeg har på meg å betale tilbake? Jeg tenkte å finne jobb så fort jeg er ferdig med å ta eksamen og greier. Tanken på lån stresser meg og tillegg er det rente på lånet. Og jeg har hørt skumle regler om ting som skjer feks man trekker fra lønnen din automatisk hver mnd hvis du ikke betaler ned lånet ditt...:/// Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke rente på studielånet så lenge du studerer. Du skal ikke betale noe før etter at du er ferdig med studiene og har mulighet for å jobbe. Det er veldig viktig at du fullfører studiene slik at du ikke behøver å tilbakebetale stipendet. Det får du som gave av staten dersom du fullfører de studiene du har startet på og fått stipend til.

Studielånet har veldig lav rente. For tiden er den flytende renta på studielånet ca 1,8% per år. Det betyr at hvis du har kr 50 000 i lån, så må du betale ca 900 kroner i rente for ett år. Som du skjønner vil utgiftene til å tilbakebetale lånet være mye høyere enn den renta du må betale for å ha lånet. Normalt har studielån en nedbetalingstid på 20 år. Lang nedbetalingstid gjør at de månedlige utgiftene blir mindre. Dersom du får deg en jobb etter studiene vil du helt sikkert ikke ha noe problem med å tilbakebetale studielånet. Du får tilbud om en nedbetalingsavtale fra Lånekassen, som enten sender deg en giro hver måned eller trekker avtalt beløp fra kontoen din (det siste er billigst for deg fordi du får redusert/slipper gebyr). Så lenge du betaler det månedlige beløpet innen fristen vil du ikke få problemer.

Lykke til med studiene

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ubetalte regninger? Unngå inkasso!

Jente er sjokkert når hun ser på laptopen sin (colourbox.com)

Har regningen gått til inkasso? Hva betyr det, og hvorfor bør du unngå det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte