Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta Apotektekniker VG3 som privatist?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 21 år, og går nå påbygg på skole. Men lurer på litt ang.skolevalg videre og støtte/stipend. Jeg og kjæresten bor hjemme hos mine foreldre. Vi skal/må flytte ut neste år. Han skal søke seg inn på phs som er 4 steder i Norge Oslo område og Bodø. Så jeg vet lkke helt hvor vi ender opp. Jeg vet ikke hva jeg vil studere videre, så vurderer å ta vg3 apotekteknikk sånn at jeg får en autorisasjon og en endt utdanning (Har gått helsevg1 og helserservice vg2) men er dette veldig vanskelg som privatist? Har ikke mer ungdomsrett.og siden vi ikke vet hvor vi skal flytte er det litt vanskelig å søke inn på en skole. Og vil jobbe ved siden av studiene. Og får jeg noe stipend/støtte? Evt hvor mye/ofte? Eller annen støtte? Ser på nettet at vg3 apotekteknikk koster ca 20 000kr men pluss bøker/eksamensavgift itillegg. Får man ta dette som privatist på en annen måte? Men i sammenligning av høgskole når det kommer til hva det koster/lesing o.l. Føler jeg at jeg vil klare å ta vg3 som privatist..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det er alltid spennende å legge planer som du gjør nå, og viktig å holde tunga rett i munnen. Det er mange faktorer å ta hensyn til. 

Det virker som du har tenkt godt og er godt informert allerede. Det er bra. Det blir opp til dere hvilken løsning som er best. 

Hvis ungdomsretten din er brukt opp, kommer du etter i køen til å søke skole bak alle de som har ungdomsrett. Dette betyr ikke at det er umulig å få skoleplass, men at du må høre nøye med en skole om mulighetene når du vet nærmere hvor dere flytter - og det er ikke noe du kan regne med.

Det er mulig å ta hele Vg3 Apotektekniker som privatist. Men vi tenker at du ikke bør undervurdere hvor tøft det kan være å ta et helt år som privatist. Det kan absolutt være krevende.

De vanligste privatskolene (Bjørknes, Sonans, Akademiet) tilbyr såvidt vi kan se ikke Apoteknikk Vg3. På Farmasøytforbundet står det:

Private tilbydere:
Folkeuniversitet har avdelinger rundt i hele landet og for tiden tilbyr de utdanning for apotekteknikere i Oslo og Lillestrøm. (www.folkeuniversitetet.no)

OPK-instituttet tilbyr rene nettstudier og tilbyr utdanning til apotektekniker som rent nettstudium, alle tre nivåene VG1, VG2 og VG3.
Man må selv sørge for eventuell praksis og det er eksamen som privatist i hvert enkelt fag.
(www.opkinstituttet.no)

Så å ta Vg3 som nettstudie er en mulighet. Dette ser ut til å koste det du skrev, ca 20.000 på OPK-Instituttet og 25.000 på Folkeuniversitet. Det viktige her er at du sjekker opp hvordan du gjør det med praksis, - hvor mye du trenger og hvor vanskelig det kan være å få - siden du må skaffe det selv hvis du trenger det. Vi foreslår at du kontakter både FolkeUniversitetet og OPK-instituttet og snakker med dem om dette.  

Angående støtte
Fra Lånekassens sider:

Tar du fag gjennom skoler som Sonans privatgymnas, Akademiet privatistskole, NKS eller NKI, har du opptak som elev eller student ved et lærested, selv om du avslutter med en privatisteksamen.

Dersom du tar fag på egenhånd, uten å være elev eller student ved et lærested, har du ikke rett til støtte. Lånekassen gir ikke støtte til eksamensavgift for privatister.

Så du får altså ikke støtte hvis du tar opp fagene selv, men kan få støtte hvis du følger undervisning. Men: Det er viktig at du sjekker opp med Lånekassen hvilke skoler dette gjelder. Folkeuniversitet skriver at det kan være mulig å få støtte hos Lånekassen gjennom dem. Men dette må du altså sjekke opp.

Du har mange muligheter, og du kommer til å finne ut av det. 

Du må selv vurdere hva som er viktigst for deg, og hva som er riktigst vei å gå. Hvis du kunne se for deg å jobbe flere år som Apotektekniker, kan innsatsen som privatist være verdt det. Så lenge du er motivert og forberedt på at du må være strukturert og at det kan være krevende. 

Du har mange andre muligheter også. Hvis du fullfører Vg3 Påbygg og får generell studiekompetanse kan det jo hende at det er mange høyere utdanninger eller årsenheter som kunne vært interessant å se på? Vi anbefaler at du leser godt gjennom utdanning.no for litt inspirasjon.

Det vil også være veldig lurt å sette seg ned med rådgiver på skolen din og drøfte dine muligheter og planer - så vi anbefaler også det!

Lykke til :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte