Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å få dekket tannbehandling?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg tar et fri år for å ta forbedre karakterene mine for å komme inn i Dataingeniør eller økonomi. Jeg har derfor ikke så mye penger og leter etter en jobb slik jeg kan betale for tannhelse mitt. Jeg har hatt regulering og operert før slik jeg får rette tennene mine. Men tennene mine er blitt skeive igjen og fikk overbitt + den ene tann er blitt grått. Jeg tar godt vare på tennene mine, og vil få regulering og behandle tennene mine, men jeg har ikke råd. Jeg lurer på om jeg får støtte på dette? Haster veldig å få behandle tennene mine så de ikke blir verre ..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Denne informasjonen er hentet fra helsenorge.no:

"Når du fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret, bør du ta kontakt med den offentlige tannhelsetjenesten. Du har rett til billigere tannbehandling, uavhengig av når på året du er født.

Dersom du går til den offentlige tannhelsetjenesten, betaler du 25 prosent av utgiftene selv, mens det offentlige betaler de resterende 75 prosentene.
Denne rettigheten du har som 19- og 20-åring, betinger av at du går til den offentlige tannhelsetjenesten for behandling.

Det er den offentlige tannklinikken der du bor/oppholder deg som skal utføre og betale for tannbehandling. Vær obs på at du ikke nødvendigvis blir kalt inn til undersøkelse. Du finner nærmeste tannklinikk på nettsidene til den fylkeskommunen du bor/oppholder deg, og du kan selv ta kontakt  for time."

Så lenge du er student, så er det meningen at du skal benytte deg av stipend og/eller lån fra Lånekassen, samt mange må jobbe deltid for å klare seg. Det er bra at du leter etter jobb, du kan få tips til jobbsøking på våre ungdomssider på nett.

Dersom du ikke klarer å betale 25 % av utgiftene selv, så kan du søke om økonomisk sosialhjelp fra NAV. Vil anbefale deg å ringe oss på 55 55 33 33, tastevalg 1, for nærmere informasjon om søknadsprosessen.

Håper du finner en løsning. Ønsker deg en fin dag!

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tannlege - pris og timebestilling

Tannlege (colourbox.com)

Tannlegetimer er gratis til du fyller 19 år. Deretter betaler du 25 prosent av prisen frem til du blir 21.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte