Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få stipend og lån som privatist?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal ta opp 4 fag som privatist nå til høsten som jeg trenger for å få bestått vgs. Jeg har bodd borte di to siste årene for å gå skole. Di har ikke skolen på mitt hjem sted som vil si jeg må flytte til høsten fordi jeg klarer ikke å lære meg fagene som matte, naturfag å tverrfaglig uten undervisning. Gym klarer jeg å lese meg opp til selv. Men det jeg lurer på er om det ikke er mulig å få noen form for støtte? Jeg vet jeg må få meg jobb, har også spart opp penger selv, men det holder ikke. Vet heller ikke hvor mye jeg klarer å jobbe samt konsentrere meg om fagene samtidig. Jeg sliter veldig på skolen, det har jeg alltid gjort, spesielt i fagene matte og naturfag så jeg er avhengig av undervisning for å bestå. Lurer også på om jeg skal ringe skolen første skoledag eller møte opp for å få plass til å være med i undervisning i noen av fagene? Hva kan jeg gjøre å hvilken rettigheter har jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Vi tolker deg som at du har fullført alle årene på videregående skole. Da har du brukt opp ungdomsretten din, selv om du ikke har bestått alle fag. Det betyr at du ikke har rett på mer opplæring. Det kan være mulig å få utvidet ungdomsretten, f.eks. fordi man har behov for spesialundervisning, men dette planlegges og søkes om sammen med skolen mens man fremdeles er elev. Hvis du er i tvil om du fremdeles har ungdomsrett kan du ta kontakt med oppfølgingstjenesten i hjemfylket ditt for å spørre.

Du kan få skoleplass selv om du ikke har ungdomsrett, hvis det er ledige plasser. Søknadsfristen var 1.mars, så du får ikke registrert noen søknad på vigo.no nå. Du kan sjekke med oppfølgingstjenesten nå, og det er en god ide å kontakte aktuelle videregående skoler direkte ved skolestart for å spørre om det er ledig plass. Hvis du får skoleplass blir du elev på vanlig måte. Du kan søke fritak for fag du allerede har fullført.

For å få stipend og lån i fra Lånekassen, så må du være registrert som lærling, elev eller student. Når du er privatist, så vil du som regel kun ha betalt for å ta eksamen, men ikke ha status som elev, og dermed ikke kunne søke om stipend eller lån i fra Lånekassen.

Dersom du har status som elev, så kan du søke om stipend eller lån, så lenge du skal ta fag tilsvarende minst 50%.

Håper det var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

Veiledningssenteret Follo og Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte