Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om trygdekassen dekker utgiftene til kontaktlinser og lesebriller?

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei! Jeg har et spørsmål som jeg håper dere kan svare meg på. Jeg har brukt briller en stund fordi jeg er nærsynt (brukt dem når jeg må, under film, når jeg følger med på tavla osv). Nylig var jeg hos øyelege som sa at jeg skjelte litt. Det hun sa at jeg måtte få meg progressive briller og at trygdekassen dekte dette. Jeg kunne eventuelt få kontaktlinser for nærsyntheten og lesebriller for skjelingen. Jeg HATER å måtte bruke briller og foreldrene mine vil ikke kjøpe linser til meg siden de tror at det er så dyrt. Jeg lurer på om trygdekassen dekker utgiftene til kontaktlinser og lesebriller eller om de bare dekker til progressive briller.
Jeg har lest på nettsidene til NAV at de dekker briller og kontaktlinser til barn og ungdom under 18 år ved skjeling, men da jeg spurte øyelegen sa hun at det bare var briller de dekte.

Jeg blir litt usikker og håper at dere kan svare meg på det. Jeg vet jeg sikkert kunne ha tatt kontakt med NAV selv, men jeg synes det er litt skummelt så jeg spør heller dere som har så mange lure svar(=
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det stemmer at NAV kan gi støtte til briller eller kontaktlinser:

Du kan få briller eller kontaktlinser dersom det dårlege synet kjem av alvorlege augesjukdommar. Du får ikkje dekt utgifter til briller eller kontaktlinser dersom du ser dårleg fordi du er nærsynt eller langsynt.

Også synsdefektar som redusert synsfelt, nedsett kontrastsyn eller dårleg mørkesyn kan gi rett til hjelpemiddel.

Ein kan gi stønad til nyinnkjøp av briller, kontaktlinser og filterbriller.


Som du ser er det en del krav, og det står ikke noe om lesebriller. Det du må gjøre er å få øyelegen din til å sende en diagnose/erklæring. Denne sendes så til NAV hjelpemiddelsentral i fylket der du bor.

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte


Quiz: Hva vet du om reising?

Hva dekker en reiseforsikring?