Hopp til hovedinnholdet

Syk som student. Hvilke rettigheter har jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har permisjon fra studie høsten 2017 og våren 2018. Bor nå i studentbolig. Har på den ene siden hørt at når man er i permisjon regnes man ikke som student lengre og kan ikke bo i studentbolig. På den andre siden har jeg hørt at man kan det, men må fremlegge permisjonsbevis eller bevis for sykestipend. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjør er syk og har vanskelig for å komme opp av sengen. Hvordan skal jeg da klare å flytte? Dessuten er det vanskelig å få tak i leilighet eller hybel som er så billig at en som har permisjon kan betale. Har hørt at man ikke får lån underveis, men må vente til slutten av permisjonen før en kan søke om sykestipend. Så har ingen "inntekt". Kan jeg betale semesteravgiften nå som jeg har permisjon? Slik at jeg får lege via studentsamenskipnaden? eller må det også skiftes? Hva skal jeg gjøre? Vil ikke havne på gaten heller. Vurderer nesten selvmord for å slippe. For orker ingenting. Hadde en så god plan for å klare å leve så kom dette opp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra du tar kontakt med ung.no

Studenttilværeslen er sårbar i forhold til økonomi. En har som student akkurat nok midler til å klare seg økonomisk. Når en blir syk, blir dette vanskelig. Jeg forstår godt din bekymring.

Samtidig så er det viktig å vite at du som student også har mange rettigheter. Derfor må du ikke gi opp! Jeg vet ikke hvilken skole du går på men på denne nettsiden finner du overikt over dine rettigheter ved sykdom som student.

Her står det blant annet "Blir du syk i mer enn 14 dager sammenhengene, og ikke kan følge undervisning eller ta eksamen, kan studielånet for denne perioden omgjøres til sykestipend". Det står også at du kan ha krav på sykepenger, arbeidsavklaringspenger og økonomisk sosialhjelp. 

Spørsmålene du stiller oss krever spesialkompetanse for å kunne besvare. Jeg vil derfor råde deg til å stille de samme spørsmålene til NAV, direkte til studiested og fastlege. Kontakt NAV og be om å få en time til oppfølging.

Samtidig vil jeg også råde deg til å be venner, familie eller andre, om støtte i den fasen du er i. Livet går opp og ned for alle og i perioder vil vi derfor trenge hjelp og støtte. 

Jeg legger ved noen artikler som kan være til hjelp for deg. Lykke til og ta godt vare på deg selv.

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Her har vi samlet flere spørsmål og svar slik at du får en bedre oversikt over dine rettigheter.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte