Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå vgs i et annet fylke?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg går i 10. klasse og skal snart begynne å søke på vgs. Jeg bor i Trondheim, men jeg vil ikke gå på vgs i Trondheim. Jeg vil ha en ny start i en ny by. Jeg har tenkt på Oslo, men hvordan er det med flytting osv? Må jeg og hele familien min flytte eller kan jeg bo i hybel elns? Hilsen en 16 år gammel jente som trenger en ny start.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer, og det er fint at du undersøker mulighetene! 

Det med å flytte til et annet fylke og en annen by for å gå på videregående er ikke umulig, men heller ikke bare lett. Din rett til videregående opplæring er nemlig knyttet til det fylket hvor du har din folkeregistrerte adresse. Det har kommet en regelendring som sier at du kan søke skoleplass i et annet fylke i tillegg, men du vil bare bli vurdert der hvis det er ledige plasser etter at fylkets egne elever er tatt inn.

Hvis du er interessert i å flytte til f.eks Oslo, anbefaler vi at du så fort som mulig snakker med rådgiver på skolen din (og læreren din, hvis rådgiveren din er opptatt), og at du snakker med foreldrene dine også. 

Det kan også være mulig at hjemfylket ditt betaler for skoleplass til deg i et annet fylke, hvis det er spesielle og dokumenterte grunner til det. Her vil det være forskjellig praksis fra fylke til fylke. Det gjelder særlig hvis det tilbudet du ønsker ikke finnes i hjemfylket ditt.

Hvis du vurderer å flytte til et annet fylke må du kontakte inntakskontoret både i hjemfylket og i det fylket du skal flytte til, for å høre hvilke regler og frister som gjelder og hvilken dokumentasjons som kreves. Gjør det i god tid før søknadsfristen 1.mars det året du skal begynne. Reglene vil variere noe fra fylke til fylke.

Unntaket er landslinjer, det kan ungdom fra hele landet søke på. Du kan også søke på private skoler, der er det ingen slik begrensning, men man må betale skolepenger. Du kan lese mer om og finne oversikt over privatskoler på vilbli.no.

Så å flytte til et annet fylke er ikke umulig, men det kan være ganske komplisert. Det trenger ikke nødvendigvis være sånn at hele familien din må flytte (men hvis hele familien din hadde flyttet, hadde du fått ny folkeregistrert adresse, og nye skolerettigheter i det nye fylket). 

Så vi anbefaler at du snakker med rådgiver, Inntakskontoret og familien din så fort som mulig! 

Og - hvis det viser seg at dette blir vanskelig, så håper vi og tror at en videregående i Trondheim fremdeles kan være en ny start for deg :) 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Flytte for å gå på skole – kan foreldre nekte deg?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Planlegger du å gå på en skole langt unna? Irritert fordi foreldrene dine nekter deg å flytte hjemmefra? For man har jo rett til å velge hvilken skole man vil gå på selv, har man ikke? Eller? Her finner du reglene.

Les mer

10 tips til borteboere på videregående

Bilde av jente som sitter i en vinduskarm. (www.colourbox.com)

Synes du det er vanskelig med økonomien eller det sosiale når du bor på hybel? Følg disse rådene og du kan få det bedre.

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte