Hopp til hovedinnholdet

Har planer om å flytte ut pga hjemmesituasjon,men hva med det økonomiske?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 17 som fyller 18 i september. Jeg har planer om å flytte ut med kjæresten min på 20 i høstferien 2018 grunnet at jeg ikke kan bo hjemme lenger. Årsaken for at jeg ikke kan bo hjemme skyldes mange konflikter og verbal vold fra "far", i tillegg til dårlig omsorg. Mine foreldre liker ikke typen på grunnlag av en familiefeide foreldrene våre hadde da vi var små, men jeg og typen har vært sammen i 1 år nå i skjul, og trives godt i lag. Grunnen til at jeg er her er for å spørre; hvilke muligheter har jeg for å flytte ut i forhold til økonomi? Typen tjener opp mot 17.000 etter skatt per mnd og er lærling, og jeg ca 6500 etter skatt per mnd. Jeg jobber for familien min (tante og onkel), men er utrolig redd og nervøs for at de skal gi meg sparken eller avskjed på grunnlag av at jeg flytter og konflikten som vil oppstå hjemme med meg og mine foreldre når jeg forteller at jeg flytter. Psykologen innen skolen ønsker å gi meg borteboerstipend pga de dårlige forholdene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er leit å høre at det er konflikter hjemme hos deg og verbal vold. Jeg forstår godt at du ønsker å flytte ut når du opplever situasjonen slik som du nå gjør. Jeg syns det er fint at du ønsker å ta vare på deg selv ved å få det bedre og gjøre noe med situasjonen din. 

Når du blir 18 år kan du flytte for deg selv, men det er forståelig at du har spørsmål rundt det økonomiske ved å bo alene. Flytter du sammen med kjæresten din vil dere ha ansvar for å betale husleie, strøm, utgifter til mat og livsopphold. Du må ordne alt det praktiske i hverdagen selv, som å stå opp, komme deg på skolen, gjøre lekser osv. Les mer i artiklene under når det gjelder økonomisk støtte og utgifter. 

Jeg ønsker også å fortelle deg at dersom du opplever mye krangling, konflikter og verbal vold hjemme så må du si ifra til voksne rundt deg. Selvom du tenker at du vil flytte ut når du er 18 år, kan det være til hjelp fram til det hvis noen kan prate med foreldrene dine om hvordan du har det hjemme nå. Du kan prate med helsesøster, selv kontakte barnevernet eller ringe alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra