Hopp til hovedinnholdet

Hvor bør jeg være folkeregistrert?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hei, jeg er 17 år, fyller 18 i august, omtrent samtidig som jeg begynner lærlingtiden, bor for øyeblikket hjemme med moren min, men skal i august flytte for meg selv til et annet sted ikke så langt unna huset jeg bor i nå. moren min flytter til et annet fylke om noen uker, mens jeg blir igjen her og skal bo hos slektninger til jeg flytter inn på egen leilighet og begynner som lærling. det jeg da lurer på er: for at jeg skal få korrekt utbetaling av stipend og støtte (for eksempel bo- og reisestipend/bostøtte) hvordan vil det lønne seg å gå fram og hva må jeg huske å gjøre? bør jeg melde flytting til den nye adressen til mora mi og midlertidig adresse på leiligheten, eller bør jeg melde flytting til min egen leilighet? og hvordan går jeg fram når jeg skal melde fra om forskjellige ting til f.eks staten, husbanken eller låneassen? er det andre ting enn koordinering av adresse som er viktig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I forhold til Lånekassen, så er det ikke nødvendig å endre adresse i folkeregisteret. Det Lånekassen ser på i forbindelse med bostipend er avstanden mellom foreldrene og lærestedet, ikke hvor du selv er folkeregistrert. Det vil si at du kan være folkeregistrert hos foreldrene dine og der du bor. Dersom du bor et annet sted en der du er folkeregistrert, så er det viktig at du oppgir til Lånekassen hvor du faktisk bor, slik at de ser at du er borteboer. Det kan du gjøre i søknaden om stipend, eller på Dine sider på Lånekassen sine hjemmesider.

Når det kommer til det praktiske rundt flytting så kan det være viktig å lese seg litt opp om leiekontrakter, og å passe på å gjøre en skikkelig gjennomgang av leiligheten når du flytter inn. Det beste er om du får tatt bilder av leiligheten når du flytter inn, og lagrer dem et trygt sted. På denne måten kan du bevise hvordan boligen så ut da du flyttet inn. Tilsvarende er det en del å huske på når man flytter ut av en leid leilighet.

Håper dette var til hjelp.

Vennlig hilsen Lånekassen og Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte