Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta opp mer lån en det jeg trenger?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg skal studere i fem år på universitetet nå. Under hele studiet skal jeg være hjemmeboende. Vennene mine har sagt til meg at det er økonomisk lurt for meg å ta opp maksimalt studielån nå. Jeg vet selv at jeg ikke kommer til å bruke noe av det lånet jeg kommer til å få. Det jeg eventuelt er interessert i er om jeg kommer til å tjene noe på å ta opp dette lånet i form av renter osv.? Jeg er klar over at deler av lånet ikke blir omgjort til stipend ved fullført studieløp da jeg er hjemmeboende. Reagerer lånekassen dersom jeg ikke bruker noe av dette lånet? Kan jeg betale alt inn igjen rett før jeg er ferdig med å studere? Jeg er veldig usikker på hva jeg skal gjøre; for det virker jo moralsk forkastelig å snylte på lånekassen i denne forstand...

Besvart 28.09.2018 14:58
 

Svar
Hei

Lånekassen:

Lånekassen stiller ingen krav om at du må bruke opp alle pengene du får med en gang, så det er fult mulig å putte pengene du ikke bruker på en sparekonto mens du studerer. Lånekassen ser ikke på dette som galt, under forutsetning at du ikke gir feilaktige opplysninger og at du er klar over at det er et lån som skal betales tilbake, men hva som er riktig eller galt for deg er noe du selv må gjøre deg opp en mening om.

Du kan betale inn ekstra når du fullfører studiene for å unngå unødig mye renter. 

Hva du ønsker å søke om er til syvende og sist noe du må vurdere selv, men mange har såpass store utgifter mens de studerer at de søker full støtte uansett. Dersom du er usikker, så går det an å i første omgang søke om begrenset lån, og så senere søke om fullt lån dersom du finner ut at du trenger det.

Lånet i fra Lånekassen er rentefritt så lenge du mottar støtte i fra Lånekassen, men straks du ikke lenger mottar støtte, eller du begynner på deltidsstudier, så blir lånet ditt belastet med renter.

Husbanken:

Det finnes en del studenter som tar opp fullt studielån og setter pengene på en høyrentekonto i banken mens de studerer. Når de er ferdig med studiene betaler de tilbake hele studielånet før det begynner å løpe renter på studielånet. Siden du ikke betaler rente på studielånet mens du studerer vil du tjene de rentene du får ved å ha pengene i banken. Per i dag er ikke renta på sparekonto veldig høy, så det er ikke nødvendigvis så veldig mye å tjene.

Noen ønsker å kjøpe bolig når de er ferdig med studiene. Da kan innskuddet på bankkonto brukes til å dekke den egenkapitalen bankene krever hvis du skal ta opp et boliglån. Da vil du i så fall måtte betale tilbake studielånet sammen med andre utgifter du har. Fordelen med dette er at studielånet har lavere rente enn de fleste andre lån. Mange vil ikke kunne kjøpe bolig fordi de mangler egenkapital, så et "ubrukt" studielån kan være en mulighet til å komme inn på boligmarkedet.

Vennlig hilsen Lånekassen og Husbanken i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Samvittighet, en fin ting?

Samvittightet (colourbox.com)

Samvittighet er noe vi kjenner inni oss, en følelse eller tanke om hva som hjelper oss med å skille på hva som er rett og galt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte