Hopp til hovedinnholdet

krav om tilbakebetaling bostøtte lån stipend

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og min bror på 15 bor hos min mor og har begge gått på norsk grunnskole for å bli interegert i Norge. Vi er fra Afghanistan og har bodd i Norge i 6 år. Vi har kun vår mor som ikke kan jobbe pga kraftig leddgikt. Hun får under 12000 kr utebetalt pr mnd fra Nav. Jeg og min bror fikk stipend når vi gikk norsk grunnskole. Vår mor har fått krav på over 100 000 kr fra Husbanken som for vårt tidligere utbetalt stipend og bostøtte. Selv om ingenting har endret seg økonomisk. Hun har samme inntekt og samme husleie osv. Vi er ikke norsk. Men våre norske venner er sjokkerte. De hjelper oss med denne melding. Må vi betale tilbake stipend pga vi ikke norsk?

Besvart 06.11.2018 21:34
 

Svar
Hei

Husbanken gir ikke lån for skolegang og kan derfor heller ikke kreve penger for skolegang. De gir imidlertid støtte til bolig. Det er i utgangspunktet lånekassen som gir lån og stipend til skolegang, og det er ikke foreldrene som blir ansvarlig for å betale tilbake disse pengene. Grunnskole er som hovedregel gratis i Norge, men det er noen unntak.

Det du forklarer høres merkelig ut. Jeg anbefaler moren din å ta kontakt med fylkesmannen i ditt fylke slik at hun kan få råd og veiledning om hva dette gjelder og hvilke muligheter hun har til å klage. 

Finn kontaktinformasjon til fylkesmannen i ditt fylke på denne siden.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Hva skjer med studielånet hvis du slutter på studiet?

Stipend fra Lånekassa (colourbox/Lånekassen)

Å la være å melde ifra om endringer eller å gi feil opplysninger kan føre til at du får for mye i lån og stipend, og Lånekassen vil kreve pengene tilbake. De kan også nekte deg støtte til mer utdanning.

Les mer

Startlån

Kontrakt (colourbox.com)

Planer om å kjøpe din første bolig? Du kan søke kommunen din om gode startlån.

Les mer

Ikke råd til egen bolig? Du kan ha krav på bostøtte

Jente med flytteeske (colourbox.com)

Har du dårlig økonomi kan du få hjelp av Husbanken og kommunen din til å skaffe deg bolig. Les mer om du er en av de som kan få støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte