Hopp til hovedinnholdet

Hva har jeg rett på av stipend?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Kort sagt så flytter jeg neste sommer, skal flytte et par timer unna og bo for meg selv. Har snakket med foreldrene mine og alt er greit. Problemet er jo da stipendet mitt. Jeg har rett til 4300 kr i bostipend hver måned, men når det er snakk om grunnstipend så får jeg det aller minste som kun går til skole PC. Når jeg da flytter så får jeg ikke noe ekstra. Jeg har skilte foreldre (begge er utenlandske og flytta her for 16 år siden). Har null kontakt med faren min, altså får null kroner av han selv om han fortsatt får barnetrygda mi. Har en stefar pluss fem søsken. Både mamma og stefar tjener godt med penger, men vill ikke kalle oss rike da de kun har vært gift i 9 år og har en del lån på hus og biler. Så enkelt og greit så har jo foreldrene mine mulighet til å støtte meg litt økonomisk, men har rett og slett ikke lyst til det. Jeg føler jeg har rett til et høyere grunnstipend, tross alt er det min mor alene som har tatt vare på meg siden pappa dro. Hva har jeg rett til å få??

Besvart 26.11.2018 15:38
 

Svar
Hei


Bostipendet er et stipend for de som ikke kan bo hjemme eller har lang avstand til skolen. Dersom foreldrene dine bor mer en 40 km i fra skolen, eller reisetiden er på 3 timer eller mer hver dag, så kan du ha rett til bostipend straks du flytter ut.

Grunnstipendet er en annen ordning. Det er et stipend for de som har foreldre med lav inntekt. I utgangspunktet så er det begge foreldrene som telles med, men i noen tilfeller så kan man se bort i fra en forelder dersom det er spesielle årsaker til det, som for eksempel dersom det kan dokumenteres at vedkommende mangler bidragsevne. I så fall må det dokumenteres. Du kan lese mer om det på Lånekassen sine hjemmesider. 

Reglene for grunnstipend endrer seg ikke dersom du flytter ut, de er de samme enten du er hjemmeboer eller borteboer.

Du kan lese mer om stipend på videregående i artikkelen under.

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte