Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg heller ta studiekompetanse gjennom nettskole?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 16år gammel jente. I det siste har jeg blitt skikkelig skolelei, og har ikke gjort annet enn å grue meg til skolestart igjen etter juleferien. I begynnelsen av skoleåret var jeg motviert og glad, men nå har jeg ikke noe positive tanker om skolen. Jeg har lest en god del om nettstudier og ønsker å begynne med det, men problemet er at det er dyrt... Kan nettstudier være «gratis» hvis man får stipend gjennom Lånekassen? Og hvordan kan jeg oppnå generell studiekompetanse som varer slik at jeg kan begynne på høyskole i framtiden?

Besvart 03.01.2019 10:36
 

Svar
Hei

Så synd at du ikke trives.

Nettskole er private tilbud, det innebærer at du betaler for opplæringen og går opp til eksamen som privatist i hvert enkelt fag. Hvis du følger opplæring gjennom nettskole kan du søke lån og stipend gjennom Lånekassen, men du får ikke noe mer stipend enn andre elever på videregående. De ekstra utgiftene må eventuelt dekkes med lån.

Vi anbefaler aldri noen som har ungdomsrett, og derfor rett på gratis opplæring i videregående skole, å ta et hele skoleår via nettskole eller som privatist. For å få et godkjent vitnemål til slutt må du opp til eksamen i alle fag fra alle tre årene, det er svært krevende og krever stor grad av selvdisiplin. I tillegg er det veldig ensomt, for alle andre er jo på skolen.

Først og fremst er det viktig at du snakker med kontaktlærer eller med rådgiver på skolen din om hvordan du har det, for slik skal det ikke være. Hvis du mistrives så mye på skolen er det også lett å tenke at det å gå på skole er feil, men kanskje du skal vurdere et helt annet utdanningsprogram? Hvis du gjør et omvalg får du rett til å fullføre det nye løpet. Du kan også få fritak for fellesfag som du fullfører i år.

Husk at det er mulig å oppnå generell studiekompetanse på tre år på alle utdanningsprogram. Les mer om det i artikkelen nedenfor.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte