Hopp til hovedinnholdet

Vil det påvirke vitnemålet mitt hvis jeg tar portugisisk som privatist?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går nå på SSP VG2. Jeg har gått på Ungdomskole i utlandet, og da jeg kom tilbake til Norge for å gå på Vgs, så måtte jeg ta Tysk I som fremmedspråk. Det var pga at jeg ikke hadde bevis på at jeg hadde hatt fremmedspråk på ungdomsskolen. Jeg hadde Tysk I i vg1 og har det nå hittil på vg2. Men, jeg vil gjerne ta biologi 2 på vg3. Dessverre krasjer Tysk I og biologi 2 på vg3. Heldigvis kan jeg flytende portugisisk, både muntlig og skriftlig. Derfor skal jeg ta det som privatist, og dermed søke fritak i Tysk for resten av vgs (siden fremmedspråk kravet vil bli dekket med portugisisk II muntlig + skriftlig). Spørsmålet mitt er: 1) hvis jeg tar fritak i Tysk, vil jeg få et vanlig VGS vitnemål akkurat som alle andre? 2) Vil jeg ha rett til å få støtte fra lånekasse for å gå på universitet (og ta utdanning) i utlandet? 3) Kan dette fritaket påvirket meg negativt med tanke på mangel av fremmedspråk timer/ karakter på VGS? Hilsen Jente på 17 år :)

Besvart 06.02.2019 13:12
 

Svar
Hei, og takk for dine spørsmål. :-) 

1. Hvis jeg tar fritak i tysk, vil jeg få et vanlig VGS vitnemål akkurat som alle andre?
Ja, det vil du. Hvis du tar portugisisk som privatist mens du fremdeles er elev på videregående, vil du få et førstegangsvitnemål sånn som alle andre på vgs. 

Hvis du tar opp portugisisk som privatist etter vg3, vil du ikke få et førstegangsvitnemål, men gå inn på ordinær kvote når du skal søke høyere utdanning. 

2. Vil jeg ha rett til å få støtte fra Lånekasse for å gå på universitet (og ta utdanning) i utlandet? 
Så lenge du får generell studiekompetanse på videregående, vil det ikke ha noe å si om det står tysk eller portugisisk på vitnemålet ditt for at du skal kunne søke støtte til høyere utdanning i utlandet. Det viktigste er at du fullfører og består. 

Videre kan jeg ikke fortelle deg om du har rett til å få støtte fra lånekassen fordi vi ikke vet når, hvor eller hvilke studie du tenker å søke i fremtiden. Det er flere krav for å få støtte fra Lånekassen. På denne nettsiden finner du en oversikt over alle kravene.  

3) Kan dette fritaket påvirket meg negativt med tanke på mangel av fremmedspråk timer/ karakter på VGS? 
Nei, ikke som vi kjenner til. Jeg anbefaler deg på det sterkeste å snakke med rådgiver eller vitnemålsansvarlig på skolen din om dette først. Skolen har plikt til å hjelpe deg med å velge en kombinasjon av fag som gir deg et godkjent vitnemål til slutt. 

Klikk deg gjerne inn på linkene i svaret for mer informasjon. Jeg håper svarene var til hjelp. Send oss gjerne inn ett nytt spørsmål hvis du lurer på noe mer. Lykke til! :-) 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole