Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst å flytte til bestefar, kommer jeg til å få stipend da?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 19 år gammel elev ved vgs. Jeg har lyst til å flytte ut pga dårlig forhold med foreldre. Jeg har en bestefar med døtre som bor ca 30 min unna mine foreldre og jeg har lyst til å bo hos dem. Mine foreldre har mange regler om hvordan jeg skal være siden jeg er en jente. De maser om at jeg må gifte meg og om at jeg må kle meg annerledes pga religion. Selv om jeg er 19 jeg må være hjemme rett etter skolen og hvis jeg ikke gjør som de sier blir det mye krangling osv mellom oss pga det. Jeg får ikke lov til å velge mine egne venner (som f..eks gutter) Jeg kan ikke ha kjæreste som ikke er fra samme land som meg og det blir mye masing om det. Dette stresser meg veldig mye. Jeg har snakket med min bestefar og han sier det er greit at jeg flytter inn med dem men jeg må dekke selv for f.eks mat, klær og vi vurderer om jeg også må betale litt for å bo hos han. Kommer jeg til å få støtte eller stipend for jeg vil virkelig ikke bo med foreldre mine lenger. Jeg har prøvd...

Besvart 24.03.2019 21:46
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Som 19år kan du flytte uten dine foreldres samtykke. Så lenge du går på videregående har du krav på å bli forsørget av dine foreldre, selv om du er over 18. I utgangspunktet må du flytte 4mil unna foreldrene dine for å få borteboer stipend. Desom du har psykolog erklæring på at du blir psykisk plaget av å fortsatt bo hjemme kan du likevel ha krav på borteboerstipend. Du kan også ta opp studielån. Snakk med fastlegen eller helsestasjon for ungdom. 

Det er også lurt av deg å ta kontakt med NAV. Det er de som kan hjelpe deg med å få inn evt. penger fra foreldrene dine dersom de ikke vil hjelpe deg frivillig. 

Det høres ut som at det kan være godt for deg å snakke med noen om situasjonen din. Sosiallærer eller helsesykepleier er ofte gode å snakke med.

Legger ved noen artikler som vi håper kan hjelpe deg.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte