Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer når jeg betaler tilbake på studielånet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Lurer på noe angående tilbakebetaling av lån hos Lånekassen. Har studiegjeld på litt over 90 000 kr og har ikke fullført noe studie da jeg både har valgt feil og plagdes med kronisk migrene. Nå er vi i april, og jeg fikk støtte ut desember så det kommer vel regning snart. Lurer på hvor lang tid det er anbefalt å betale inn studielån på? Har ikke så veldig mye i lønn, og synes fast utgift på 1000 kr er mer enn nok på studielånet, kan jeg spørre de om å få betale den summen jeg selv vil? Hva anbefales i forhold til rente, med tanke på hva som er lurest? Blir ikke helt klok på dette. Har ikke noe gjeld ellers, og som sagt ikke noe fullført utdannelse - men vil ta senere når jeg vet litt mer hva jeg vil. Kanksje nettstudier er best for meg, med tanke på sykdom :-)

Besvart 03.04.2019 13:01
 

Svar
Hei


Når du ikke lengre mottar støtte i fra Lånekassen vil du etterhvert motta en nedbetalingsplan. Vanligvis begynner nedbetalingen omtrent 8 måneder etter at du sluttet å motta støtte. 

Siden du har sluttet på grunn av helsemessige årsaker, så kan du ha rett til sykestipend. Får man sykestipend blir deler av lånet gjort om til stipend, slik at det blir mindre for deg å betale. Du kan lese mer på Lånekassen sine hjemmesider.

Når du får nedbetalingsplanen din, så vil du kunne se hvor mye du kan regne med å betale per måned. Vanligvis settes nedbetalingsplanen til 20 år, men dersom du har lite gjeld kan den gjøres kortere. Du kan justere opp terminbeløpet ditt dersom du ønsker å bli fortest mulig ferdig, men som regel lar det seg ikke gjøre å justere det ned. 

Når du begynner å betale ned på lånet er det et par rettigheter det er lurt å vite om. Dersom du ikke kan betale en eller flere regninger så kan du søke om betalingsutsettelse. Dersom du har vært syk i en lengre periode kan du søke om sletting av renter, noe som gjør at du får mindre å betale totalt sett.

Lånekassen kan gi støtte til nettstudier, dersom du bestemmer deg med å begynne med det.

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte