Hopp til hovedinnholdet

Skal bostipendet dekke mat?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg bor ikke hjemme hos moren og faren min, og får bortebo stipend, hver måned så får jeg 4500kr i bortebo stipend, og jeg får beskjed at dette er noe de jeg bos hos skal få fra meg til utgifter som fks. Mat etc Til meg. Jeg lurer på om dette stipendet er noe de jeg bor hos kan ta for utgifter eller om dette stipendet er til meg.

Besvart 20.05.2019 10:55
 

Svar
Hei

Bostipendet er et stipend for de som må bo borte, og er ment å dekke utgifter til å bo, slik som for eksempel husleie. Bostipendet i seg selv vil som regel ikke være nok til å dekke både kost og losji, og de fleste som går på videregående pleier også å få noe støtte i fra foreldrene.

Vi vet ikke hva slags avtale du har med de du bor hos, men dersom du leier en vanlig hybel så vil som regel ikke kost være inkludert i leien, men dersom du leier på internat kan det være annerledes. Dette kan være noe det er lurt å avklare med de du leier hos. Du bør se i leiekontrakten, og eventuelle andre avtaler med utleier, hva det er avtalt at du skal betale.

Gjennom leiekontrakten kan utleier kreve at du, foruten husleie, skal betale for følgende utgifter:

- Strøm. Enten at du må tegne eget abonnement (da får du selv regningen), at du betaler i henhold til målt forbruk (det forutsetter at du har en egen måler), eller at du betaler en forholdsmessig andel av kostnaden til forbruk av strøm.

- Oppvarming/brensel, og vann og avløp. Enten en forholdsmessig andel, eller etter målt forbruk.

Kostnader til f.eks. TV og internett har ikke utleier lov til å kreve at du skal betale. Enten må det være avtalt at du selv må ordne abonnement, eller så må disse kostnadene være bakt inn i husleien.

Dersom du leier et sted hvor det blir servert mat mot at du betaler en sum penger, vil det måtte være en egen avtale adskilt fra leieavtalen, om det ikke er et gode som et bakt inn i husleien. Du må selv finne ut om du vil inngå en slik avtale med utleier. Det kan godt hende at det vil være lønnsomt, sammenlignet med å måtte kjøpe din egen mat.

Vennlig hilsen Lånekassen og Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Grunnstipend på videregående

Pult med skrivesaker (colourbox.com)

Grunnstipendet skal være et bidrag til å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi. Alle elever skal ha muligheter til å ta videregående opplæring, uavhengig av familiens økonomi.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte