Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli lærling i annet fylke?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg tenker å bli lere kandidat høsten 2020 jeg lurer på jeg Har tenkt å ta det I et annet fylke får jeg stipend da, og hvor mye, Kan evt jobben hjelpe meg å finne en plass og bo? Hvordan søke lere kandidat plass I annet fylke?

Besvart 21.06.2019 12:35
 

Svar
Hei

Du kan fint søke læreplass i hvilke bedrifter du vil, uansett beliggenhet. Imidlertid har du kun rett til opplæring i bedrift/skole innen det fylket der du bor. Hvis du vil flytte til et annet fylke, er det derfor viktig at du melder flytting innen de frister som gjelder for å ha rett til læreplass og fagprøve der, i stedet for der du bor nå. Ta kontakt med Fagopplæringskontoret i fylket ditt raskest mulig. Sammen kan dere finne ut hvordan du bør gå fram for å få læreplass der du ønsker. Se gjerne denne artikkelen om å bytte fylke for skoleplass også.

Det beste er om du på egen hånd finner en bedrift som vil ta deg i mot som lærling. Denne prosessen bør du begynne i god tid på forhånd. Da er sjansene større for å finne en bedrift som vil ha deg som lærling.  Du kan altså fint skaffe deg en læreplass på egen hånd i god tid før flyttefristene, og deretter melde fra til Fagopplæringskontorene og folkeregisteret. I artikkelen under dette svaret finner du tips på veien for å finne læreplass.

Hvis du har meldt flytting innen fristen og fått en godkjent lærekontrakt, så kan du få lån/stipend av Lånekassen. Les på disse sidene om lån/stipend for lærlinger

Om bedriften du vil til kan hjelpe deg med et sted å bo, vet vi ikke. Her tenker vi at du bør snakke med rådgiver på skolen din på forhånd, og kontakte Fagopplæringskontoret i fylket du vil til, de kan fortelle deg om dine muligheter!

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte