Hopp til hovedinnholdet

Råd ved å flytte hjemmefra for å gå på skole.

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei. Eg er en jente fra sogn og fjordane, som skal søke skole litt utafor bergen, i arna på ett svømmegymnas året 1010/1011. Når eg skal finne meg leilighet, ka er det då lurast å la prisen ligge på? Skal nok ha bare med 1 soverom, og ikke noe unødvenig stor plass. Det blir 218.1 km heime ifra. Kor masse sånn ca får eg i støtte/stipend då? Trenger litt råd om alt egentlig. Blir vanskelig å klare seg på egenhånd. Skal så klart få tak i jobb, og får vell litt hjelp av foreldrene mine noen ganger også. Men kor masse burde eg tenke skal gå i leilighet? Ka pris anbefala dåkke som maks pris? Og eg flytter heime ifra etter 10. klasse. Har ett år igjen heime. Vill ikke høre noe mer "du er for ung" altså, eg har gått igjennom det. Skal gå svømmegymnas, og må trene alene svømming ett helt år nå pga stooooore konflikter i svømmeklubben, slik at den blir lagt opp til høsten. Eneste måten eg kan få potensiale innafor svømming samtidig som allmenn fag. Bare gi meg litt informasjon og råd om alt. Takk på forhånd
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


På hjemmesiden til Lånekassen har de laget en støttekalkulator som viser hvor mye du kan regne med å få i stipend og støtte. Dersom du skal bo over 20 mil hjemmefra slik du skal, har du også krav på bostøtte.

Det er vanskelig å si hvor mye en hybel/leilighet vil koste for deg, for det avhenger av så mange faktorer (størrelse, standard, om strøm/varme er inkludert i husleia eller ikke, osv.) Du bør snakke med studiestedet og spørre om de disponerer noen hybler. Det er ikke uvanlig å bo litt trangt når man studere hjemmefra, og kanskje dele bad og/eller kjøkken med andre studenter.

Det er flott du tenker å skaffe deg en jobb. Det gir deg både bedre økonomi og god erfaring å ta med seg videre. Du bør finne ut hva du kan regne med i måneden i støtte, lønn og evt. hjelp hjemmefra, så ser du hva du har å rutte med. Sett opp et budsjett og husk alle småting som er lett å glemme: mobil, strøm, busskort osv.

Når det gjelder møbler bør du snakke med venner og bekjente. Mange har flotte møbler og hvitevarer stående i loft og kjeller som de gjerne låner bort.

Kikk også litt på artiklene under - og lykke til med planleggingen!

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Start jakten tidlig!

Annonse

Det er mye du bør vurdere før du bestemmer deg for hvilken type bolig du vil leie. Hvor mye er du villig til å betale? Trenger du stor plass? Er det greit å dele kjøkken med andre? Ta også vår husleiequiz.

Les mer

Derfor bør du søke om studentbolig

Studentbolig på Ås (Foto: NMBU/Benjamin A. Ward)

Som leietaker i en studentbolig tar studentsamskipnaden ansvar for huset i sin helhet, og du kan fokusere på å styre deg selv, din hybel og ditt liv. Det er stor rift om studenthyblene hvert år, så søk tidlig!

Les mer

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte


Quiz: Hva vet du om sex og samlivsting?

Hva er den gjennomsnittlige debutalderen for jenter?