Hopp til hovedinnholdet

Skal på privatskole som koster en del. Hvilke stipend har jeg rett på?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg bor i bergen og hadde en del psykiske problemer gjennom ungdomsskolen. Jeg ikk hjelp fra PPT etterhvert, og de psykiske problemene var mest grunnet problemer i hjemmet. Nå har jeg etter litt kjemping fått plass på en vg i Oslo. Det er en privat steinerskole med internat, psykologen min og deverse andre kontakter kom alle frem til at det beste for meg ville bli å flytte ut. Så derfor har jeg søkt på denne skolen. Kostnadene er derimot veldig store. Selve privatskolen koster en del, også har vi internatet, og alt utenom som mat. Foreldrene mine er da ikke så veldig glad for dette. jeg mener vi kunne dekket en del med stipend, men de sier at vi tjener såpass godt at vi ikke vil få noe serlig i stipend. jeg lurer på hvilke stipend jeg har rett på, og hvor mye det ville vert mulig å få.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Alle elever med rett til videregående opplæring har rett til utstyrsstipend. Stipendet blir gitt etter tre ulike satser avhengig av hvilket utdanningsprogram eleven tar. Elever på studiespesialisering får eksempelvis 870 kr per skoleår. I tillegg kan eleven ha rett til grunnstipend på inntil kr 1900 per måned, bostipend på 3 77 0 kr per måned og reisestipend.

Grunnstipendet behovsprøves etter den samlede inntekten og formuen til forsørgerne (foreldre og steforeldre). Elever som ikke bor sammen med foreldrene har rett til bostipend når reisetiden mellom foreldrehjemmet og skolen er tre timer eller mer samlet per dag, eller avstanden er 40 km eller mer. Bostipendet behovsprøves ikke. Eleven det her er snakke om ser derfor ut til å ha rett til bostipend. Reisestipend blir gitt som et tilskudd til tre reiser tur-retur mellom foreldrehjemmet og skolen. Reisestipendet blir gitt som tilskudd etter Lånekassens satser. Det blir gjort et fradrag på 990 kr per skoleår som eleven må dekke selv.

Du kan lese mer om støtte til vanlig videregående opplæring her 

og her på hjemmesidene til Lånekassen.Du kan også prøve Lånekassen støttekalkulator for å regne ut hvor mye du kan få i støtte.

 

Hilsen ung.no i samarbeid med Lånekassen
Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte


Quiz: Hva vet du om vennskap?

Hvor finner man venner?