Hopp til hovedinnholdet

Forskjellen på stipend og lån?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har noen spørsmål om stipend og lånekassen. Jeg har lest alt om det på siden deres og andre nettsider. MEN jeg vet fortsatt ikke hva det er eller hvordan det fungerer. -Hva er stipend og lånekasse? må man betale tilbake? er det gratis? hvor mye får man i året hvis man tar studiespesialisering realfag? er det noe mer jeg trenger å vite om de tingene? Jeg vil gjerne ha mye info (plis bruk lette begreper så jeg kan forså definisjonen)om alt jeg kan få av støtte og penger som jeg ikke trenger og betale tilbake. takk for all svar. foresten elsker jeg siden deres, den er toppers!!! hilsen J15.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Først vil jeg anbefale deg å at en titt på Lånekassens egne nettsider på www.lanekassen.no – her vil du finne mye nyttig informasjon!

 

Lånekassen (eller Statens lånekasse for utdanning, som den også kalles) gir økonomisk støtte til utdanning gjennom stipender og lån. Målet er å gjøre utdanning mulig for alle. Støtteordningene våre kan deles inn i to hovedgrupper: Én for unge elever som tar vanlig videregående opplæring, og én for høyere utdanning og annen utdanning.

 

Når du bor hjemme mens du går på videregående, er det er inntekten og formuen til forsørgerne dine og hvor mange søsken under 19 år du har, som bestemmer hvor mye du kan få i grunnstipend og eventuelt lån fra Lånekassen (behovsprøving).  Stipend skal ikke betales tilbake, mens lån må betales tilbake – du bestemmer selv om du bare vil ha stipend, eller om du også vil ha lån. Den enkleste måten å finne ut om du kan ha krav på mer støtte fra Lånekassen, er å bruke Lånekassens støttekalkulator: app.lanekassen.no/stottekalk/

 

I tillegg får alle videregående-elever med ungdomsrett et ikke-behovsprøvd utstyrsstipend – dersom du tar studiespesialisering, får du 870 kroner i året.

 

Du kan også lese mer om hvordan du søker støtte til videregående opplæring på Lånekassens nettsider: www.lanekassen.no/Hovedmeny/Stipend-og-lan/vg/Slik-soker-du/

 

Vennlig hilsen

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte


Quiz: Hva vet du om menneskehandel?

Hva er ROSA?