Hopp til hovedinnholdet

Mamma er så slem mot meg. Hun rakker ned på meg hele tiden

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 19 år gammel jente som studerer ved høgskolen, og bor hjemme hos foreldrene mine. De siste årene har jeg hatt et stort problem. Mamma er så slem mot meg. Hun rakker ned på meg hele tiden. Jeg får høre alt fra at jeg er feit (jeg er helt normaltvektig, har til og med fått hendvendelser fra flere modellbyråer, så det vil jo tyde på at ingen synes jeg er tykk), stygg, forferdelig til at jeg ikke duger til noe som helst. Jeg kan ikke si noe uten at hun blir sur, og det er alltid skrik og bråk der mamma er. Det er aldri fred og få, ikke engang når jeg får inn på rommet mitt, lukker døren og legger meg. Jeg har til og med våknet mitt på natten av at hun har kastet ting etter meg. Pappa er dritt lei oppførselen hennes, noe som gjør at han er likegyldig til alt som skjer, så er ingen hjelp og få av han. De siste månedene har jeg hatt helt forferdelige smerter i rygg og bryst. Jeg ble sendt til en kiropraktor, og det viste seg at jeg hadde overannspente muskler i store deler av den ene skulderen min og nakken, så må derfor gå gjevnelig til kiropraktor for å få løst opp i dette. Mamma holder vel og merke på slikt kun når jeg er hjemme alene, og når pappa er der, så er ingen andre som ser hvordan jeg har det. Jeg føler meg rett og slett ikke bra pga. mamma. Jeg kan med hånden på hjerte si at jeg har prøvd alt for å få henne til å slutte, men det vil ingen ende ta! Hun sier hun skal gi seg, men rett etterpå er det på'n igjen. Dette høres kanskje litt drastisk ut, men det virker som om hun er psykopat! Jeg lurte derfor på en ting. Finnes det noen form for støtte jeg kan få så jeg kan flytte ut? Og evt. hvem skal kontaktes og hvordan går jeg frem? Jeg vet jeg kan ta opp studielån, men jeg vil helst unngå å sette meg i gjeld så tidlig i livet. Vær så snill! Hjelp meg!

 

Svar
Hei

 

Det du beskriver av situasjonene hjemme høres veldig slitsomt ut.  Ut fra hva du skriver, kan det hende moren din ikke er i god psykisk balanse nå, og hun kunne nok trenge hjelp, men det er kanskje ikke så lett å få henne til å innse? Kanskje du i alle fall skulle ta en rolig og saklig prat med pappa om dette og om hvor vanskelig du opplever at dette er.  Han burde være den nærmeste til å se og til å støtte deg og jeg tenker at det er han som kan sette klare og tydelige grenser for hva han aksepterer av oppførsel fra moren din og også oppfordre henne til å søke hjelp. 

 

 

Kanskje kan du også selv greie å sette grenser for henne, ved å bare gå unna når hun oppfører seg slik eller bare si at du ikke orker å høre på henne eller være sammen med henne når hun oppfører seg slik.  Det krever styrke, men prøv å kjenne at du har den og ta den i bruk før hun får slitt mer på selvtilliten din.

 

 Det du opplever kan gå på helsa løs over tid, så ta tak og ta styring over det du kan styre.   Du fortjener å ha et bra liv med mulighet til å konsentrere deg om studier og glede deg over studentlivet.  Det kan kanskje være godt for deg å ha en samtalepartner om disse tingene.  Du kan ta kontakt med studenthelsetjenesten eller med Helsestasjon for ungdom og prate med noen der.  Det kan være et nyttig supplement til kiropraktorbehandlingen.  Har man det vanskelig så setter det s eg ofte fast i kroppen på et eller annet vis, slik du har opplevd, og da må man gjøre noe både med den stramme muskulaturen, men også med årsaken til plagene og med å gi følelsene en annen "kanal ut". 

 

Det er foreldrene dine som er økonomisk ansvarlige for deg så lenger du går på videregående eller er under 18 år. Igjen er det viktig at du får snakket med faren din. Kanskje dere kan kontakte et familiekontor sammen? Der vil det være noen som kan hjelpe dere å finne løsninger. For det koster å bo for seg selv, og det finnes ikke mange støtteordninger utover lånekassens lån og stipend, og disse er igjen avhengig av avstand fra foreldres bosted og også foreldres inntekt.

 

Legger ved noen artikler om hva det koster å bo og litt om stipendier.

Ønsker deg lykke til med å få hjemmesituasjonen bedre eller å finne et godt alternativ.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte


Quiz: Hva vet du om reising?

Hva er viktig å huske på når du skal ut å reise?