Hopp til hovedinnholdet

Lønner det seg med studielån når man bor hjemme?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei hei. Jeg har hørt at det lønner seg å ta opp lån fra statens lånekasse for utdanning, uansett om du bor hjemme hos mor og far, eller ikke. Dette fordi det er det billigste lånet, rentefritt i hele studieperioden osv. Jeg går nå første året på en bachelorgrad, og vurderer å flytte hjemmefra iløpet av sommmeren. Derfor lurer jeg på om det lønner seg for meg å ta opp lån allerede nå (altså for vårsemesteret, selvom jeg da fremdeles bor hjemme). Tenker på at jeg må ha en del "startkapital" mtp. depositum på leilighet, kjøpe møbler osv. Bør jeg gjøre det, eller bør jeg vente til høstsemesteret? Opplever lånekassa og alle råd som blir gitt noe forvirrende.. Håper spørsmålet er greit forklart, på forhånd takk for svar! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, og takk for spørsmålet!

 

Å ta opp lån eller ikke, er et personlig valg hver enkelt må ta. Dette gjelder for boliglån så vel som studielån. Før man tar opp et lån, er det viktig at man setter seg inn lånevilkårene og reglene for tilbakebetaling. Det er viktig å huske at et lån alltid skal betales tilbake, i motsetning til stipend, som er penger man får rett i lomma.

 

Lånekassen kan gi støtte (stipend og lån) til å dekke utgifter mens man går på skole/studerer. Studielånet er, som du påpeker, rentefritt mens du er i utdanning. Hvis man har råd til å spare (deler av) studielånet, er dette gunstig da det gir renter. Flere forhold gjør studielånet til et gunstig lån: Tilbakebetalere kan be om betalingsutlettelse og søke om ettergivelse (for eksempel rentefritak ved arbeidsledighet, sykdom eller fødsel). Studielånet er et personlig lån, det kan med andre ord ikke arves.

 

Det sies ofte at studielånet er det lånet man skal betale tilbake sist. Det som menes med det er at studielånet, med sine gunstige betingelser, er det lånet du bør prioritere å nedbetale sist – etter for eksempel boliglån og billån.

 

Hvorvidt du skal søke om støtte dette semesteret eller vente til du har flyttet, er et valg du selv må ta. Vurder om du trenger pengene nå eller om du mener du klarer deg til du flytter hjemmefra. Hjemmeboere og borteboere i høyere utdanning vil få samme totalbeløp fra Lånekassen, men de som bor borte, vil kunne få inntil 40 prosent av støtten gjort om til stipend ved bestått eksamen/fullført utdanning (forutsatt at de ikke tjener over inntektsgrensa).

 

Håper dette ga svar på spørsmålene dine!

 

Vennlig hilsen

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte