Hopp til hovedinnholdet

Flytte inn hos søstera mi og bostipend?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

hei det har seg sånn at jeg skal studere på NKF (Norges kreative fagskole) til høsten. og jeg har tenkt å søke om lån. etter som jeg har forstått det må man bo borte fra foreldrene i høyreutdanning, for å kunne ha krav til å få gjort om 40% av lånet om til stipend hvis man består eksamen. planen var at jeg skulle flytte ut og bo for meg selv, for å få gjort om 40% av lånet om til stipend siden jeg ikke har råd til å sitte med mye studielån, men det har seg sånn at jeg vurdere også å flytte inn til storesøstera mi og familien hennes (svoger, nevø), til høsten. De har et rom til over som jeg kan få. Grunnen til hvorfor jeg flytter inn til dem er fordi de trenger litt hjelp i huset med tanke på barnevakt etc. og det hadde blitt enklere for meg å heller flytte inn dit synes da jeg, istedenfor å flytte for meg selv, noe som da vil koste penger. Men du må jo også kunne dokumentere det ikke sant? noe som jeg tror at kanskje ikke er mulig siden jeg da får bo gratis hos henne? men teknisksett så bor jeg jo ikke hjemme hos foreldrene mine? eller må jeg ha en leiekontrakt for å kunne få borteboerstipend? Holder det at jeg da skriver under en standardleiekontrakt som jeg da inngår med søstera mi, eller finnes det egne kontrakt for leiing av rom i leilighet? Så spørsmålene mine er da: 1.får jeg borteboerstipend om jeg så bor hos søstera mi, og må jeg evt. ha en leiekontrakt med henne for at det skal kunne være gyldig? Hvis, ja. Hvor finner jeg leiekontrakten hen? 2. Eller må jeg bo helt for meg selv, eller med folk som ikke er i familien for å kunne få borteboerstipend? 3. melder jeg om adresseendring til lånekassen eller folkeregisteret, eller begge deler?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

Lånekassen definerer deg som borteboer når ”du bor borte fra foreldrene dine”, det vil si at du og foreldrene dine har ulik boligadresse. Det er altså fullt mulig for deg å bo hos søsteren din og få gjort om 40 prosent av studielånet til stipend når du består eksamen. Du bør likevel inngå en standard leiekontrakt med henne.

 

Lånekassen har jevnlige bokontroller, og da kan det være fint å ha noe skriftlig å vise til. Du kan blant annet skrive ut en slik standard leiekontrakt fra forbrukerportalen.no. I denne kontrakten kan du også krysse av for at du leier ”enkelt beboelsesrom hvor leieren har adgang til en annens bolig”. Du trenger bare å melde om adresseendring til Lånekassen – da logger du inn på Dine sider og sender oss en e-post med flyttedato og ny adresse.

 

Lykke til med studiene på NKF!

 

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte