Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om jeg har rett til bostøtte?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har hatt veldig uflaks når det gjelder skole. Skolen det siste året har vært et helvete. (jeg går på 1vg) Så nå vil jeg gjerne begynne på en skole jeg vet jeg vil trives på. Men da vil jeg gjerne flytte ettersom skolen ligger i Østfold (jeg bor i akershus). Jeg kommer fra en "fattig" familie, mamma er avhengig av penger fra nav ettersom hun er for syk til å jobbe. Så jeg lurer på om jeg har rett til bostøtte? Det er den eneste muligheten jeg har for å få gå på den skolen jeg ønsker og endelig få den utdanningen jeg vil. Har jeg en mulighet til å flytte for meg selv, eller må jeg rett og slett droppe vg fordi jeg må spare penger til å få råd til å gå på vg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

 

NAV gir normalt ikke bostøtte til elever under utdanning. Derimot har Lånekassen støtteordninger for elever i videregående. Som videregående-elev med ungdomsrett kan du søke om bostipend på 3 850 kroner i måneden. I tillegg til at du ikke bor sammen med foreldrene dine, må du oppfylle minst ett av disse kravene:

 

  • Mer enn fire mil mellom hjem og skole
    Hvis avstanden mellom foreldrehjemmet og skolen er fire mil eller mer hver vei, vil du ha rett til bostipend. Lærestedet må bekrefte at du oppfyller kravet til bostipend på grunn av avstand.
  • Reisetiden er tre timer tur-retur eller mer mellom hjem og skole. Hvis avstanden er mindre enn fire mil mellom foreldrehjemmet og skolen, men reisetiden mellom foreldrehjemmet og skolen er minst tre timer tur-retur hver dag, har du rett til bostipend. Lærestedet må bekrefte at du oppfyller kravet til bostipend på grunn av reisetid.
  • Særlige forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme.

 

 

Uansett om du velger å flytte hjemmefra, eller blir boende hjemme, kan du søke om grunnstipend på inntil 1 940 kr i måneden. Beløpet avhenger av hvor høy samlet inntekt og formue foreldrene dine har, og hvor mange søsken du har under 19 år. Les mer om beregning av grunnstipend på lanekassen.no

 

Alle elever som går i vanlig videregående skole har rett til et lite utstyrsstipend fra Lånekassen. Dette stipendet utgjør i skoleåret 2011-2012 mellom 890 kr og 2 860 kr, avhengig av hvilket utdanningsprogram man går. Les mer om utstyrsstipend på lanekassen.no.

 

Den enkleste måten å finne ut hvor mye akkurat du kan få til sammen i støtte fra Lånekassen, er å bruke Lånekassens støttekalkulator. Der fyller du blant annet ut utdanningsprogrammet ditt, om du bor hjemme hos foreldrene dine eller ikke, hvor mange søsken du har og om du er gift eller ikke. I tillegg må du fylle ut foreldrene dine sin inntekt og formue. Spør foreldrene dine om de kan sjekke likningsattestene sine for 2009, slik at du får fylt inn riktig sum.

 

Alle elever søker om stipend på nett. Fristen for å søke stipend for skoleåret 2011–2012 er 15. november. Det kan være lurt å være tidlig ute, slik at du får stipend allerede ved skolestart i august. Hvis du har ungdomsrett og har søkt opptak på vigo.no til en offentlig videregående skole, er det enkleste å klikke seg direkte fra vigo.no inn på Lånekassens elektroniske søknad samtidig som du takker ja til skoleplassen på vigo.no. Er du allerede kunde i Lånekassen har du også tilgang til søknaden inne på Dine sider. Man må logge inn med MinID for å søke. Les mer om hvordan du logger deg inn på Dine sider på lanekassen.no Når Lånekassen behandler søknaden din, vurderer de alle stipendtyper du kan ha rett til.

 

Lykke til!

 

Hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett på.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte