Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye bostøtte hvis jeg flytter for meg selv?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en elev ved Elvebakken Vgs1. Min mormor fra Russland flytter til Norge i løpet av sommerferien pga sykdom. Vi bor i en liten leilighet, så derfor har jeg og familien funnet ut av at det mest økonomiske for oss, er hvis jeg flytter ut på hybel innen sommerferien. Jeg lurer derfor på hvor mye jeg vil få i stipend når jeg bor alene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

Som videregående-elev med ungdomsrett kan du søke om bostipend på 3 850 kroner i måneden. I tillegg til at du ikke bor sammen med foreldrene dine, må du oppfylle minst ett av disse kravene:

 

· Mer enn fire mil mellom hjem og skole
Hvis avstanden mellom foreldrehjemmet og skolen er fire mil eller mer hver vei, vil du ha rett til bostipend. Lærestedet må bekrefte at du oppfyller kravet til bostipend på grunn av avstand.

 

· Reisetiden er tre timer tur-retur eller mer mellom hjem og skole
Hvis avstanden er mindre enn fire mil mellom foreldrehjemmet og skolen, men reisetiden mellom foreldrehjemmet og skolen er minst tre timer tur-retur hver dag, har du rett til bostipend. Lærestedet må bekrefte at du oppfyller kravet til bostipend på grunn av reisetid.

 

· Særlige forhold som gjør at du ikke kan bo hjemme.

 

Dersom dere bor i Oslo, er det dermed lite sannsynlig at du har rett til bostipend fra Lånekassen. Du kan lese mer om bostipend på lanekassen.no

 

Uansett om du velger å flytte hjemmefra, eller blir boende hjemme, kan du søke om grunnstipend på inntil 1 940 kr i måneden. Beløpet avhenger av hvor høy samlet inntekt og formue foreldrene dine har, og hvor mange søsken du har under 19 år. Les mer om beregning av grunnstipend på lanekassen.no

 

Alle elever som går i vanlig videregående skole har rett til et lite utstyrsstipend fra Lånekassen. Dette stipendet utgjør i skoleåret 2011-2012 mellom 890 kr og 2 860 kr, avhengig av hvilket utdanningsprogram man går. Les mer om utstyrsstipend på lanekassen.no

Den enkleste måten å finne ut hvor mye akkurat du kan få til sammen i støtte fra Lånekassen, er å bruke Lånekassens støttekalkulator. Der fyller du blant annet ut utdanningsprogrammet ditt, om du bor hjemme hos foreldrene dine eller ikke, hvor mange søsken du har og om du er gift eller ikke. I tillegg må du fylle ut foreldrene dine sin inntekt og formue. Spør foreldrene dine om de kan sjekke likningsattestene sine for 2009, slik at du får fylt inn riktig sum.

 

Alle elever søker om stipend på nett. Fristen for å søke stipend for skoleåret 2011–2012 er 15. november. Det kan være lurt å være tidlig ute, slik at du får stipend allerede ved skolestart i august. Hvis du har ungdomsrett og har søkt opptak på vigo.no til en offentlig videregående skole, er det enkleste å klikke seg direkte fra vigo.no inn på Lånekassens elektroniske søknad samtidig som du takker ja til skoleplassen på vigo.no. Er du allerede kunde i Lånekassen har du også tilgang til søknaden inne på Dine sider. Man må logge inn med MinID for å søke. Les mer om hvordan du logger deg inn på Dine sider på lanekassen.no Når vi behandler søknaden din, vurderer vi alle stipendtyper du kan ha rett til.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte