Hopp til hovedinnholdet

Bostipend når man er over 18 år - hvordan beregnes dette?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har bodd for meg selv i 1 år nå, skal begynne som lærling fra august, er det sånn at jeg ikke får stipend/lån fra lånekassen fordi at foreldrene mine ikke bor 40 km unna lærlingeplassen? hvorfor tar de utganspunkt i deres adresse når jeg er over 18 år og bor for meg selv? Skjønner ikke dette jeg.....mener de virkeli at jeg må flytte hjem å ligge på stuen til min mor? de har ikke stort nok hus til meg, jeg er tross alt voksen å har flyttet hjemmefra, men behøver stipend/lån for å klare meg økonomisk mens jeg er lærling...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, det stemmer at Lånekassen i utgangspunktet ser på avstanden mellom lærlingeplassen (jobben) din og huset til foreldrene dine for å vurdere om du kan få bostipend mens du er lærling. Vi ser at dette kan virke urimelig, men slik er det. Reglene er, som du antyder, at det må være minst fire mil hver vei mellom foreldrehjemmet og skolen din, eller reisetiden mellom foreldrehjemmet og skolen din må være minst tre timer tur-retur hver dag med offentlig kommunikasjon (må dokumenteres med innsending av rutetabell fra buss-selskapet).

 

Når du ikke oppfyller de vanlige vilkårene for å kunne ha rett til bostipend, kan du likevel ha rett til bostipend pga trangboddhet, som regnes som et særlig forhold. For å få vurdert om du fyller dette vilkåret for å få bostipend, må du sende inn følgende til Lånekassen: 1) bostedsattest fra folkeregisteret som viser antall familiemedlemmer som bor i huset til moren din og 2) tegning av leiligheten (huset) som viser boarealet og romfordelingen.

 

Du kan lese mer om bostipend på lanekassen.no 

 

Du kan også kan ha krav på grunnstipend fra Lånekassen

 

Alle elever søker om stipend på nett, men husk at du også må sende inn vedleggene nevnt over. Vedlegg kan enten sendes inn per post, eller de kan skannes og sendes inn digitalt ved hjelp av referansenummeret på søknaden. Det kan være lurt å være tidlig ute, slik at du får stipend allerede ved skolestart i august.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte