Hopp til hovedinnholdet

Omgjøring av lån til stipend. Bor jeg borte når jeg bor hos besteforeldre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hvordan er reglene i forhold til omgjøring fra lån til stipend fra lånekassen, når du går på høyskole. Bor hos min mor for øyeblikket, og skolen er i samme by. Min mormor bor også i denne byen, og har forstått at det ikke er mulig å få stipend når du bor hos dine foreldre. Derfor lurte jeg på om jeg kan bo hos mine besteforeldre, og få lån omgjort til stipend. Eller må jeg betale leie og vise frem leiekontrakt for at det skal være mulig å få omgjort lån til stipend. Eller kanskje det ikke er mulig siden mine foreldre bor i samme by? Syns det er så slitsomt at fattige familier/personer skal måtte betale studielån i mange år etter studier, bare fordi familien er fattig og ikke har råd til høyere skolegang. Mvh

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Som du ser ut til å ha forstått, så er det slik at støtten man får fra Lånekassen til høyere utdanning alltid blir utbetalt som lån. Etter at man har bestått eksamen, kan deler av lånet (opptil 40 prosent) bli gjort om til stipend dersom man bor borte.

 

Du defineres som borteboer så lenge du ikke bor sammen med foreldrene dine. Dermed kan du fint bo hos besteforeldrene dine, så lenge de bor på en annen adresse. At de bor i samme by, spiller ingen rolle. Du trenger ikke betale husleie, men dersom Lånekassen på et tidspunkt ber deg om å dokumentere at du borte (feks i en bokontroll), kan besteforeldrene dine skrive en erklæring om at du faktisk bor/har bodd hos dem. Du kan også velge å melde flytting til dine besteforeldres adresse til Folkeregisteret.

Lånekassens oppgave er å sikre alle lik rett til utdanning, og de fleste studenter i fulltidsutdaning velger å ta opp studielån, uavhengig av foreldrenes økonomiske bakgrunn. Utdanning gjør det lettere å få jobb, og vi serat de aller, aller fleste greier å betjene studiegjelden etter at de er ferdig med utdanningen og har kommet i arbeid.

 

Lykke til med studiene!

 

 

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte


Quiz: Kva veit du om demokrati?

Demokrati betyr...