Hopp til hovedinnholdet

Jeg er svensk. Hva må til for at jeg kan få støtte fra Lånekassen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som lurer på noe. Jeg er svensk, har arbeidet her i Norge i 2 år, behersker norsk ganske så godt etter jeg tok noen kurs ved siden av jobb. Jeg skal tilbake til Sverige nå veldig snart, bli ferdig med Gymnasieutbildning (vidregåendeskole). Jeg tar opp fag i sverige og vil ta meg rundt ett år å gjøre dette.Når jeg er ferdig kommer jeg tilbake til norge for å studere. Hva slags muligheter har jeg her får å få støtte,lån og stipend fra lånekasse.Det står at hvis man er nordisk statsborger må man ha bodd i norge i fem år eller å ha arbeidet.Eller leste jeg dette feil? Er det noe jeg kan gjøre for å få stipend?Jeg så at det sto dette på lånekassens side: Fulltidsarbeid Du har vært bosatt i og har hatt sammenhengende fulltidsarbeid i Norge i minst 24 måneder like før du begynte i utdanningen, og har betalt skatt til Norge i denne perioden. Du må ha hatt oppholdstillatelse som arbeidstaker. Au pair-arbeid regnes ikke som fulltidsarbeid og gir derfor ikke rett til utdanningsstøtte fra Lånekassen. Når jeg er ferdig med utdanningen min i Sverige og kommer til Norge, og jobber i ett år, fyller jeg da kravet om å søke lån og stipend? For da har jeg jobbet ett år før jeg studerer? Eller gjelder mine to år her i norge på noe slags måte, de to årene som jeg jobbet før jeg drar til sverige?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du har ikke lest feil.

 

For at du skal ha rett til støtte fra Lånekassen må du:

- enten ha sammenhengende fulltidsarbeid i Norge de siste 24 månedene like før du begynner utdanningen, og betalt skatt til Norge i denne perioden. I tillegg må du ha hatt oppholdstillatelse som arbeidstaker.

- Eller ha bodd i Norge i en sammenhengende periode på minst fem år og kunne dokumentere det.

 

Du kan lese mer om det her.

 

Dine to år før du reiser tilbake til Sverige teller derfor ikke, da det må være to sammenhengende år like før du begynner utdanningen.

 

Hvis du reiser tilbake til Sverige for å fullføre videregående utdanning, vil den raskeste måten for deg å få rett til studielån/stipend fra Lånekassen på, være at du jobber fulltid i Norge i to sammenhengende år når du kommer tilbake etter videregående.

 

Lykke til!Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte